BiH

Bahrudin Trbalić iz Kladnja jedini bh. stipendista MIT-a: Fizika je sve što nas okružuje
Bahrudin Trbalić iz Kladnja i bivši učenik Međunarodne škole u Tuzli postao je jedini Bosanac i Hercegovac koji se uspio upisati na prestižnu školu Massachusetts Institute of Technology – popularni MIT.Upis ovog iznimno talentovanog momka na najbolji fakultet iz područja fizike i prirodnih nauka nije nimalo slučajan. U Novom danu je govorio o ovom uspjehu, objavila je N1.

Rekao je kako je fizika sve popularnija među mladima u posljednje vrijeme i da on najviše uživa u eksperimentalnom dijelu fizike, to jest u onom dijelu u kojem može vidjeti sve procese.”Osobe koje imaju potencijal i afinitet prema fizici moraju same da se izbore, ali i da napuste našu zemlju da bi tu tražili znanje”, komentarisao je.

Tokom školavanja osvajao je brojne medalje – srebrenu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike koja se održala u dalekom gradu Mumbaiju u Indiji. Tada je zabilježen najbolji osvojeni rezultat na Balkanu, ali i najbolji rezultat od kada Bosna i Hercegovina učestvuje na međunarodnim takmičenjima iz prirodnih nauka. Donio je i srebro iz Rumunije gdje se takmičio sa najboljim fizičarima iz cijelog svijeta.

O tome koliko mu znači stipendija na MIT-u je rekao: “Puno mi znači jer mi omogućava da nastavim studirati fiziku i ono što volim i to u najboljim uslovima. To je najbolji fakultet pogotovo u oblasti prirodnih nauka i fziike. To mi je bila najdraža vijest koju sam dobio u zadnje četiri godine, primljen sam i na Princeton, ali opredijeliću se za MIT”.

Rekao je i kako je bilo teško upisati se na ovaj prestižni fakultet: “Među 4.000 prijavljenih, samo 150 studenata van Amerike su primili. Pored svega potrebna je i doza sreće”.Govorio je i o nedostatku finansijske pomoći prilikom putovanja na takmičenja te je rekao kako je od Tuzlanskog kantona primio pismo u kojem su mu poželjeli sreću te naveli kako nemaju finansije za to.

Kazao je i zašto voli fiziku. “To je sve što nas okružuje i dovoljno je biti samo malo više znatiželjan kako biste to radili. Kad vidite čuda, onda ne možete prestati da izučavate. U zadnje vrijeme sam počeo proučavati teoriju relativiteta i fascinantno mi je da vrijeme negdje drugo sporije prolazi”.

Izvor: N1Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button