Kolumne

Amra Deliomerović: Može biti da je djetinjasto, ali vjerujem da ljudskost može pobijediti neljudskost

Umjetnost može spasiti svijet

Strah me. Bojim se vremena koje dolazi. Jučer mi je zamirisao jorgovan dok sam šetala s Mašom. Poželjela sam otkinuti jedan “grozd”, ali sam se sjetila jedne rečenice: “Ne lomi grančice drveću. Zamisli da tebi neko slomi ruku”, pa sam samo duboko udahnula, ne bi li miris ušao u cijelu moju unutrašnjost zaprljanu zimskim smogom, zaprljanu gledanjem i slušanjem o stanju koje je uhvatilo za gušu čitav svijet.

Možda će Vas zanimati i:

Otvorim Facebook, Twitter, upalim televiziju, slušam radio i samo čujem ružne stvari: “Troje ubijeno… Teška saobraćajna nesreća… ISIL izvršio bombaški napad… Padobranima spuštaju hranu i lijekove… Šešelj slobodan čovjek.” Je li se neko zajebava s nama? Je li i ovo dio neke igre “velikih i moćnih”? Koliko se svjetski mediji potplaćuju? U šta da vjerujem? Mogu li uopšte maštati o tome da ću, možda, za par godina biti mama? U kakvom svijetu biti mama?

Ko što bi čika Đole rekao:” U šupak kosmosa smo upali…ovde caruje virus apatije.” Jesmo li krivi mi, civilno društvo? Najezda prostačina igra prljavu igru. Opasnu igru! Kako se odbraniti? Nema više ono: “Biće rata u Bosni, hajmo mi raspalit ba za Njemačku.” Đe ćeš sad raspaliti, Tita ti? Valja ostati i “boriti se”. Moram glagol boriti se staviti pod navodne znake, jer ne mislim na puške i slična sranja!

Može biti da je djetinjasto, ali ja nekako vjerujem da ljudskost mora moći pobijediti neljudskost. O, znam, da život nije film, pogotovo ne američki, ali moram vjerovati u dobre stvari. Kako drugačije opstati?

“Nemoj drveću kidati grančice. Zamisli da tebi neko slomi ruku.” Sve se kida. Kidam se i ja što kao jedan djevojčurak ne mogu ništa učiniti po tom pitanju. Moje ime i moja knjiga večeras (prvo njeno veče!) vjerovatno spava među knjigama u Nacionalnoj biblioteci u Sarajevu. Čeka da je ja promovišem i da objasnim šta znači da Svako ima naš hlad. Možda ću njome doprijeti do unutrašnjosti nekih ljudi, kao jorgovan. Možda neko shvati ono šta je važno.

Voljela bih da svako iskoristi potencijalni talent, jer jedna slikarica na STEPS konferenciji reče: “Umjetnost može spasiti svijet.”

Piše: Amra Deliomerović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button