U fokusuVijesti

Doktori u Tuzlanskom kantonu od danas ponovo na radnom mjestu










Sindikat doktora medicine i stomatologije TK izdao je saopštenje u kojem obavještava javnost da u svim javnim zdravstvenim ustanovama u Tuzlanskom kantonu prekida generalni štrajk i povlači pojedinačne otkaze ugovora o radu.

“Od ponedjeljka 25. juna 2018.godine počinje redovan rad u svim zdravstvenim ustanovama u TK. Izražavamo zahvalnost stanovništvu a naročito pacijentima na strpljivosti i razumijevanju, ali i podršci u borbi za ostvarivanje naših prava.

Možda će Vas zanimati i:

Velika zahvalnost pripada i medijima koji su u ovom procesu pokazali spremnost da javnost bude objektivno i profesionalno informisana, sagledajući objektivne činjenice i pružajući prostor svim stranama da kažu svoje mišljenje”, navodi se u saopštenju.

Podsjećamo, doktori u Tuzlanskom kantonu stupili su u štrajk 4. juna zbog toga što njihov sindikat nije imao reprezentativnost u ovom kantonu, te zbog toga nisu mogli potpisati kolektivni ugovor. U konačnici je više od 700 doktora potpisalo otkaze da bi se izvršili pritisak i na vlast u TK i tako dobili ispunjenje svojih zahtjeva.

Kompromisno rješenje pronađeno je u petak na hitnoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona.

“Našli smo rješenje koje odgovara i Vladi i nama. Imat ćemo svoj kolektivni ugovor i ubuduće ćemo o našim pravima mi pregovarati. Dogovorili smo da je ovo prelazno rješenje do okončanja sudskog postupka koji smo pokrenuli pred Vrhovnim sudom FBiH, a kojim se tretira naša reprezentativnost na nivou TK”, kazao je u petak nakon sjednice predsjednik Štrajkačkog odbora, Admir Suljić.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button