BiHVijesti

U Zvorniku obilježena 24. godišnjica pružanja otpora na Kula- Gradu

Manifestacija ”Dani otpora Kula-Grad Zvornik” održana je danas u Zvorniku radi podsjećanja na organizirani oružani otpor agresoru na Bosnu i Hercegovinu.

Na današnji dan 1992. godine otpor su pružili branioci Kula-Grada iznad Zvornika.

Možda će Vas zanimati i:

Tog datuma prisjetili su se bivši pripadnici jedinica koje su učestvovali u odbrani, predstavnici javnog i političkog života te brojni građani.

Obilježavanju godišnjice, u organizaciji Patriotske lige Zvornik, Udruženja demobilisanih boraca Armije RBiH i Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, prisustvovao je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

On je Feni kazao da je bitno sjećati se boraca koji su od 8. do 26. aprila 1992. godine branili svoj prostor od napada tenkovima, topovima i ostalom artiljerijom.

– Hrabri ljudi su sve to izdržali i time zaustavili napredovanje agresora prema Kalesiji i Tuzli, prema spajanju s aerodromom Dubrave – istakao je Bukvarević.

Izrazio je zadovoljstvo da su se građani Kula-Grada vratili u svoje mjesto, da su obnovili svoje kuće i počeli živjeti tamo gdje su rođeni.

Na manifestaciji je istaknuto da je taj otpor u Zvorniku bio od značaja za kasniju odbranu drugih dijelova BiH.

Nakon ulaska agresorskih formacija u grad Zvornik ubijeno je oko 70 civila koji su ostali u svojim domovima.

Na lokalitetu Kazanbašča kasnije je pronađena masovna grobnica iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 132 ubijena Bošnjaka, a mnoga tijela su bila u crnim plastičnim vrećama koje je koristila bivša JNA.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button