Biznis

Evo šta možete ove sedmice naći na portalu HOĆU.BAInfo platforma HOĆU.ba svaki dan nudi korisne informacije za mlade. U nastavku vam donosimo kratki pregled za ovu sedmicu.

Svi mladi bez obzira na profesiju pozivaju se da se prijave za Startup Weekend u Mostaru, koji će biti održan od 22. do 24. aprila ove godine. Startup Weekend je planetarno prepoznat događaj gdje mladi imaju priliku raditi u timu na razvijanju poslovne ideje uz asistenciju mentora. Startup Weekend je fokusiran na poslovne ideje temeljene na informacijskim tehnologijama (IT), no to ne isključuje ideje iz bilo kojeg drugog područja koje u svom poslovnom modelu primjenjuju IT tehnologije. Sudionike očekuje izuzetno praktično iskustvo i prilika za stjecanje novih poznanstava i vještina, a uz nagradni fond od 13.000 KM svima će se pružiti i mogućnost izravnog ulaska u poslovni inkubator INTERA TP-a.

A kad već govorimo o startup-ima, donosimo vam i tekst o tome šta je potrebno da bi jedan start-up uspio. Pokretanje novog posla je uzbudljiv, ali i rizičan poduhvat. No, za prave poduzetnike izazov uspjeha je to što prevazilazi sve izglede za neuspjeh. Upravo ta usmjerenost na izazov i zamišljanje uspjeha, mlade zna uvući u višak maštarija tako da izgube iz vida osnovni cilj. U takvim situacijama, počinju se gomilati obaveze, cilj blijedi iz vidika i start-up polahko prelazi u end-down. Ovaj zanimljivi i korisni spronađite u kategoriji S.O.S na Hoću.ba.

Ako imaš između 14 i 18 godina, živiš u nekom od gradova u regiji Istočna Bosna, nezadovoljan si odnosom društva prema tebi kao mladoj osobi, htio bi naučiti kako uraditi nešto cool i društveno korisno o čemu će svi pričati, onda imamo pravi poziv za tebe. U periodu od 15.04. do 17.04. u Foči će se održati Stand Up seminar o omladinskom aktivizmu. Kroz interaktivne radionice steći ćeš osnovna znanja iz oblasti omladinske politike u BiH, upoznati se sa značenjem volonterizma i dobiti praktične savjete kako i gdje se možeš uključiti ako želiš raditi nešto za dobrobit mladih u tvojoj sredini. Također, na ovom seminaru ćeš imati priliku da stekneš svoje prvo volontersko iskustvo kroz nekoliko sati volontiranja u toku samog seminara. Budi brz, informiši se i iskoristi ovu priliku.

Jedan od najvećih učeničkih problema oduvijek  su bile ocjene, posebno kada one nisu idealne i kada ih treba poboljšati. U slučaju da je potrebno da se ocjena popravi obično je neophodno i da se poboljša sam način učenja. Budući da se bliži kraj školske godine, u ovom tekstu koji je nastao u suradnji Asocijacije srednjoškolaca u BiH i portala Hoću.ba vam donosimo pet mogućnosti kako poboljšati način učenja, a samim time i ocjene, dok još nije kasno.

Festival književnog aktivizma Književnost susreta uz podršku Schulerhelfenleben poziva mlade do 30 godina iz svih dijelova BiH koji su zainteresirani za književnost i pisanje da se prijave na radionice pisanja koje će se održati u okviru festivala Književnost susreta u maju 2016. godine. Festival će se održati 6, 7. i 8. maja u Sarajevu, u prostorijama art kina Kriterion i donosi niz kulturno-umjetničkih aktivnosti kojima se želi oživjeti i obogatiti književni život u BiH.

Jedna od aktivnosti Festivala je i radionica pisanja na kojima će polaznici i polaznice moći više naučiti o aktivizmu, pisanju, čitanju i književnosti. Za odabrane učesnike/ice bit će obezbijeđeni smještaj, hrana, kao i troškovi prijevoza.

Pratite nas na društvenim mrežama, na www.hocu.ba i prijavite se za sedmični magazin.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button