Sport

Životna priča Damira Babajića iz Srebrenika: Nakon pet godina u invalidskim kolicima ponovo prohodao

U Kladnju je promovisana knjiga “Moj pogled na život iz kolica” Damira Babajića. Bila je to izuzetna prilika čuti životnu priču mladog imama iz Srebrenika.

Njegov život bio je sasvim običan. Međutim, sve se mijenja 6. juna 2007. godine kada je krenuo na mevlud u jednu obližnju džamiju. Svojim automobilom zaustavio se na raskrsnici kako bi propustio vozilo iz suprotnog smjera. U tom trenutku, u njegov automobil, sa stražnje strane udarilo je vozilo koje se kretalo brzinom od 150 kilometara na sat.

Možda će Vas zanimati i:

– Sjećanje na taj dan duboko se urezalo u mene. Trenutak nečije nepažnje promijenio je moj život iz korijena – kaže na početku razgovora za Faktor Damir Babajić.

U kolicima pet godina

Doktori su mu predviđali da će do kraja svog života ostati vezan za invalidska kolica. Ali on se nije predavao. U kolicima je ostao gotovo pet godina. Vjerovao je u uspjeh, a čvrsta vjera u Boga bila mu je najveći oslonac u najtežim danima njegovog života.

Nakon pet godina i nekoliko operacija u Rusiji, Damir se odvaja od invalidskih kolica te ponovo počinje hodati. Koliko je njegova volja bila jaka govore i činjenice o njegovim postignućima nakon nesreće. U tom periodu završio je fakultet i magisterij, postao je općinski vijećnik u Srebreniku i počeo trenirati košarku u kolicima.

Snaga vjere

– Čast je biti dio reprezentacije košarke u kolicima. Pored toga, član sam kluba košarke u kolicima “Zmaj” Gradačac. Redovno obavljam treninge, i to mi ne uzima vrijeme za druge aktivnosti, pomaže mi u rehabilitaciji i poboljšava moje zdravlje – kaže Babajić.

“Moj pogled na život iz kolica” autobiografska je knjiga našeg junaka. Htio sam ovim djelom dati doprinos u rehabilitaciji. Veći dio knjige pisan je na papirima, receptima, ili u nekim momentima kada nisam mogao pisati rukama, poruke sam bilježio na diktafonu. To sam kasnije prenio u knjigu – prisjeća se Babajić.

– Počet ćete shvatati skrivenu moć koju posjedujete, snagu vjere, a to otkriće može unijeti veliku radost u svaki segment i djelić vašeg života. Jedan od motiva pisanja knjige jeste da pokažem osobama s invaliditetom da, snagom vjere, nema niti jedne prepreke, barijere, koju ne mogu preći – priča Babajić.

Iako i danas osjeća posljedice saobraćajne nesreće, Damir i ne pomišlja na neuspjehe. Namjerava upisati treći ciklus studija, a želja mu je još više raditi na promociji pozitivnih vrijednosti.

– Budimo društveno aktivni i odgovorni. Cijenimo blagodati zdravlja i radimo za dobrobit zajednice. Činimo što više dobra, poštujmo jedni druge, ulažimo u sebe ulažući u druge – poruka je Damira Babajića.

Izvor: faktorKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button