Tuzlanski kanton

Premijer Gutić od Univerziteta očekuje konkretne pozitivne pomake










Implementacija novog Zakona o visokom obrazovanju i provedba aktivnosti ne terenu bile su glavna tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića sa delegacijom JU Univerziteta u Tuzli predvođenom v.d. rektora prof. dr. Samirom Nurićem.

Premijer Gutić i resorni ministar Zlatan Muratović dali su punu podršku aktivnostima Univerziteta, ali i izrazili očekivanje Vlade da vrlo brzo vide konkretne pozitivne pomake na Univerzitetu.

Posebne pomake očekujemo u pogledu finansijske discipline. Zaključili smo da je to sektor Univerziteta koji je u proteklom periodu najlošije radio, a u prilog tome govori i činjenica da Univerzitet svake godine napravi određene finansijske obaveze za koje se ne zna tačno kako su nastale“, rekao je premijer Gutić  i jasno ponovio da se Vlada Tuzlanskog kantona neće miješati u akademsku slobodu Univerziteta.

Sva ova imenovanja koja su se desila na Univerzitetu desila su se unutar akademske zajednice, koja je i predlagala i donosila određene odluke o ljudima koji su postavljeni na određene funkcije u okviru Univerziteta“, istakao je premijer Gutić

Na sastanku je više puta akcentirano da se od Univerziteta učekuje vrlo brzo pozitivan pomak i da se Univerzitet nastavi dalje razvijati.

Vlada Tuzlanskog kantona neće se miješati u naučno – istraživački rad i u napredovanja na univerzitetu, što je dio autonomije, ali kada su u pitanju sredstva koja Vlada izdvaja za Univerzitet, a koja iznose oko 22 miliona KM, svakako da ćemo vršiti nadzor nad trošenjem tih sredstava“, zaključio je premijer Gutić.

Delegacija Univerziteta danas je dobila podršku Vlade u provedbi Zakona o visokom obrazovanju, a ono što Univerzitetu slijedi jesu finalne pripreme za početak akademske 2016/17.godine.

Vlada i resorno ministarstvo su nam dali potporu u prevazilaženju određenih problema s kojima se susrećemo u organizaciji nastave, ali ono što mogu istaći je da će nastava krenuti u predviđenom terminu, a to je 3. oktobar ove godine“, rekao je v.d. rektora Samir Nurić.

Tema današnjeg razgovora bili su i standardi i normativi visokog obrazovanja.

Vrlo brzo ćemo u saradnji sa Vladom omogućiti određenu izmjenu upisne politike kako bi smo na studijskim programima gdje je prijavljen manji broj studenata u odnosu na minimum propisan Standardima dovedemo u mjeru da niko ne bude oštećen“, zaključio je v.d. rektora Nurić.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button