Kultura

Preminuo velikan jugoslovenskog glumišta Dragan Nikolić!
Dragan Nikolić je nakon duge i teške bolesti preminuo danas u Beogradu.

Glumac je u bolnicu smješten krajem maja prošle godine, kada su se doktori prvi put borili za njegov život. Krizu je tada prebrodio, ali ovog puta je legendarni Flojd izgubio najvažniju trku.

Možda će Vas zanimati i:

Dragan Nikolić rođen je u Beogradu 20. avgusta 1943. godine. Završio je glumačku Akademiju, a već sa 24 godine ostavio neizbrisiv trag upečatljivo odigranom ulogom besposličara Džimija Barke u jednom od najboljih srpskih filmova do danas, “Kad budem mrtav i beo” (1967) Živojina Pavlovića.

Tokom 70-tih i 80-tih godina niže nebrojene uloge u domaćim filmovima, TV serijama, njegova najpoznatija uloga je uloga Prleta u “Otpisanima“, a sve popularniji Gaga postaje čak i voditelj zabavnih emisija na televiziji.

Nikolića svi pamte, između ostalih, i po ulozi Flojda u “Nacionalnoj klasi” Gorana Markovića. Sjajna uloga Vlaha Alije u epskom filmu “Banović Strahinja” (1981) donijela mu je pohvale i vrijedne nagrade, među kojima i pulsku “Zlatnu arenu” za najbolju mušku ulogu.

U urbanoj melodrami “Posljednji krug u Monci”, Nikolić je upečatljiv u ulozi beogradskog “žestokog momka” iz nekih ranijih vremena.

Izvor: mondo.rsMožda će Vas zanimati i:

Back to top button