BiH

Nakon napada na petogodišnjaka: Sarajevom hoda više od 7.000 pasa lutalica
Niko od kantonalnih institucija nema tačne podatke koliko ima pasa lutalica u Sarajevu. Fondacija Dogs Trust radi istraživanja na godišnjem nivou, a prema njihovim informacijama u 2015. godini na ulicama glavnog grada izbrojeno je 7. 616 pasa lutalica. Prvo brojanje se vršilo 2012. godine, kada je zabilježeno 11. 168 pasa lutalica.

Sterilizacija pasa lutalica, kojom se pokušao riješiti veliki problem s kojim se susreću građani u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, nije dao odgovarajuće rezultate.

To pokazuju brojni slučajevi napada i ugriza pasa koji se kontinuirano dešavaju, a žrtva njihovog napada nedavno je bio i petogodišnji dječak Bego Skula iz Osjeka. Dječak je uz ujede psa doživio teške traume koje je će mu ostati duboko urezane u sjećanju. Iskustvo slično s ovim petogodišnjakom dijeli veliki broj stanovnika Sarajeva svih uzrasta i životnih dobi.

psi - lutalice-azil-pracaO ovome problemu priča se godinama i sve ostaje na ispraznoj priči, ali se problem ne rješava. Brojne nevladine organizacije koje bi se trebale baviti ovim problemom, velike iznose novca troše na sterilizaciju pasa, umjesto da grade azile gdje bi se smještale ove životinje.

Za ne povjeravati, ali predstavnici Vlade Kantona Sarajevo hvale se radom higijenskih servisa, koji, prema njihovom mišljenju, rade uspješno i punom parom na rješavanju ovog opasnog problema. Glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Vildana Bosno ističe da se ovaj problem pokušao riješiti tako što je početkom mjeseca dogovoreno da KJP “Veterinarska stanica“ Sarajevo, te KJKP “RAD“ i Veterinarska stanica “Novi Grad”, neposredno primaju telefonske prijave građana o napuštenim i izgubljenim psima i po njima postupaju.

– Dogovoreno je i da se, nakon veterinarske obrade, u najkraćem roku psi, koji nisu za autanaziju, upute na dalju brigu i moguće udomljavanje u prihvatilište za pse u Prači. U tom azilu trenutno boravi 300 pasa, a u toku su radovi i na poboljšanju uslova za prijem, smještaj i boravak još 500 pasa, koliki je kapacitet azila – kazala nam je Bosno.

Dozvole veterinara čekaju se danima

Kada smo pozvali higijenski servis kako bismo prijavili jedan od čopora pasa lutalica, nismo stekli takav dojam. Saznali smo da službe higijenskog servisa ne mogu djelovati dok ne dobiju dozvolu, odnosno dopis veterinarskih stanica da ima slobodan termin i mjesto za pregled tih životinja, a ta procedura potraje i nekoliko dana. U međuvremenu psi će u potrazi za hranom najvjerovatnije otići u drugi dio grada, dok se ne pojave radnici Higijenskog servisa, pa će najvjerovatnije prijavljeni psi na tom mjestu dočekati i narednu zimu.

– Mi imamo na hiljade zahtjeva građana, ali smo za desetak dana dobili dozvolu tek za pregled desetak pasa – kazali su nam u Higijenskom servisu.

Izvor: faktorMožda će Vas zanimati i:

Back to top button