Saopštenje RK Sloboda Solana: Kontinuiranog rada sa mlađim selekcijama nije ni bilo!

- in Rukomet

Iz RK Sloboda Solana izdali su saopštenje za javnost koje prenosimo u cjelosti:

“Krah muškog rukometa u Tuzli” i slični naslovi po pojedinim portalima i medijima, potakli su nas na ovaj vid reakcije. Za one dobro upućene nema nejasnoća, oni su nas pratili i davali podršku u našem radu. Za one druge tj. neupućene ili zlonamjerne i pišemo ovo saopštenje.

Niko se ne može pohvaliti da je zadovoljan napuštanjem tj. ispadanjem iz Premijer lige. Nismo tako ni mi u Upravi kluba time zadovoljni, ali razlozi koje ćemo Vam navesti daje nam nadu u budućnost tuzlanskog muškog rukometa. Krenućemo od polusezone koja nam je davala izglede u opstanak u društvu najboljih.

Napustila su nas dva člana prve postave, Karaula i Hajdarević, a od 1. kola povrijeđen je Brčaninović i nismo bili u mogućnosti adekvatno zamijeniti njihov odlazak. Tržište igračima je izuzetno oskudno i uz svu dobru volju i dovođenje igrača na probu u polusezoni, nismo bili sigurni u kvalitet tih igrača i mogućnost njihovog angažovanja koji bi nam davao nadu u borbu za opstanak. Ovdje napominjemo da je cijena tih igrača bila vrtoglava za prilike u bh. rukometu. Samozvani menadžeri nudili su sve i svašta po cijeni igrača u Bundesligi. Dobro upućeni znaju tržište rukometnih igrača i ova priča je jasna. Zaključak na početku drugog dijela prvenstva je bio oslanjanje na vlastiti kadar i unapređenje rada u mlađim kategorijama. Dakle, dati šansu svima da iskažu svoj potencijal i nametnuti se. Koliko su to iskoristili svijesni smo i mi kao i naša vjerna publika i dobronamjerni kritičari. Neminovno je da slijedi povratak u Prvu ligu Federacije, zatim borba za povratak u društvo najboljih i to na plećima našeg omladinskog pogona i provjerenim igračima koji će se uklopiti u filozofiju stvaranja naših vlastitih igrača.

Vratit ćemo se na početak sezone i stvaranje tima za sezonu 2015/16. Sa većinom igrača koji su završili sezonu 2014/15 obavljen je razgovor i dobili su prostor za rad u klubu, neko kao igrač a neko kao trener u mlađim selekcijama. Međutim, nije bilo dogovora i ti naši stari i iskusni igrači potražili su sreću u drugim sredinama. Ovdje ćemo stati i podvući crtu i dati odgovor na naslov “Krah tuzlanskog muškog rukometa”.

Postavlja se pitanje koliko je Tuzla u zadnjih 15 godina iznjdrila igrača i koliko ih trenutno nastupa u drugim bh. klubovima. Odgovor, jako malo. Na prste jedne ruke mogu se nabrojati igrači koji sada u najboljim igračkim godinama (od 22 do 35 godina) igraju i ponikli su u Tuzli tj. Slobodi. Bilo je tu mnogo igrača, ali ove možemo izdvojiti: Buljugija, Kadić, Suhonjić, Ovčina, Jahić, Ferhatbegović, Hodžić. Ako se zna da su neki prestali igrati, a neki otišli vani i rade nešto sasvim drugo, ova imena i njihov broj jasno Vam kaže nešto: kontinuiranog rada do kraja 2013. godine sa mlađim selekcijama nije ni bilo. Ovo je možda i odgovor na naslov.

Za bolje rezultate treba proizvodnja. Mi je sada imamo, možda ćemo te plodove morati sačekati, ali Vas uvjeravamo da je to jedini ispravan način. Ovo govorimo jer opšte je poznata finansijska situacja u bh. sportu, i bez vlastitih igrača nećemo biti u mogućnosti plaćati igrače koji nam dolaze iz drugih sredina.

 Sada ćemo malo o planovima i problemima kluba.

  • Mali budžet i nekontinuiran priliv sredstava jedan je od razloga zbog čega uoči prvenstva ne može biti jasna finansijska konstrukcija rada kluba u nadolazećoj sezoni, a time i ambicije kluba.
  • Dosadašnji generalni sponzor “Solana” d.d. Tuzla, na kapaljku izdvaja sredstva za klub, tako da je velika vjerovatnoća da bi klub u narednom periodu mogao potražiti novog Generalnog sponzora, koji bi nadamo se mogao pomoći u konsolidaciji kluba u finansijskom dijelu.
  • Klub je u pripremi nove izborne Skupštine, koja će se vjerovatno održati nakon završetka prvenstva.
  • Ono na što možemo biti ponosni je Škola rukometa “Sloboda” koja broji više od 70 članova i koja je naša osnova za budućnost kluba. U četiri generacije igramo ligu mladih na nivou kantona i postižemo već zapažene rezultate. Naša djeca iz škole rukometa u narednom periodu biće gosti na dva međunarodna turnira, a nama je zadatak organizacija Bajramskog turnira u Tuzli na najvišem mogućem nivou.
  • Tri puta je u tehničkoj organizaciji našeg kluba naša državna reprezentacija gostovala u Tuzli i dobili smo visoke ocjene za organizaciju utakmica.
  • Klub u proteklom periodu stabilizovao finansijsku situaciju:
  1. Nema dugovanja igračima i trenerima
  2. Dug prema Rukometnom savezu je 0 KM
  3. Dug prema dobavljačima je 0 KM

Napominjemo još jednom da svi u klubu osim trenera rade volonterski bez ikakvih naknada. Ovo će i dalje da bude vizija rada Uprave kluba.

Na kraju pozdravljamo sve članove Kluba, simpatizere, navijače. Zahvaljujemo svim sponzorima, koji su pomogli radu kluba i davali nam vremena za stvaranje nove budućnosti i oslanjanja na našu djecu.

Pozivamo sve one koji žele i mogu pomoći, da se klub vrati na stare staze slave, da su vrata Kluba otvorena za sve.

Sportski pozdrav

UO RK „Sloboda Solana“ Tuzla