Sport

Vaterpolisti Hrvatske ostali bez zlata u Zagrebu, Španija je prvak Evrope




Vaterpolo reprezentacija Hrvatske večeras je u Zagrebu na šokantan način poražena od selekcije Španije u velikom finalu Evropskog prvenstva.

Bile su popularne Barakude pred pobjedom, ali napravili su Španci nevjerovatan preokret u finišu meča serijom 3-0 za dvije minute i na kraju slavili 11:10 za svoje prvo zlato na prvenstvima Evrope.

Ranije su Španci tri puta gubili u finalu, a Hrvatska je ostala na dvije titule prvaka Evrope.

Možda će Vas zanimati i:

Gledali smo jako efikasnu prvu četvrtinu utakmice, a prvi gol postignut je kada je iz peterca Žuvela pogodio za vodstvo Hrvatske 1:0.

Ubrzo Sanahuja poravnava na 1:1, da bi potom Bukić iskoristio igrača više kojeg je u tom trenutku imala Hrvatska i pogodio za 2:1.

Golovima Granadosa i Munarriza Španci su kreirali brzi preokret, ali istom mjerom uzvraća Hrvatska preko Vukičevića i Bukića (4:3).

Prvu četvrtinu je golom za 5:3 zaključio Marinić-Kragić, da bi u drugoj Hrvatska uspjela da održi prednost i na odmor između dva poluvremena ode s vodstvom od 7:6.

Španija se vraća u trećoj četvrtini i poravnava, ali uspijevala je Hrvatska ipak vraćati vodstvo te golčinom Fatovića u posljednjim trenucima ovog perioda igre dolazi do vodstva od 10:8.

Dugo je rezultat bio nepromijenjen u posljednjoj četvrtini, a četiri minute prije kraja Sanahuja smanjuje na 10:9 i vraća Špance u igru, da bi ubrzo Granados poravnao na 10:10.

Granados potom donosi potpuni preokret Špancima nevjerovatnim golom 50 sekundi prije kraja utakmice (11:10).

Granados i Sanahuja s po tri pogotka bili su najbolji strijelci Španije. Strijelce selekcije Hrvatske je s četiri gola predvodio Luka Bukić, a po dva su postigli Marko Žuvela i Jerko Marinić Kragić. Hrvatskoj nije pomoglo ni 14 obrana sjajnog Marka Bijača.

Španija je prvi put postala prvak Evrope, a Hrvatska je propustila priliku da pred svojim navijačima odbrani titulu prvaka Evrope koju je prije dvije godine osvojila u Splitu.

Bronzanu medalju osvojila je selekcija Italije koja je u duelu za treće mjesto savladala Mađarsku 12:7.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button