BiH

Karić: BiH ima mnogo većih “kapitalaca” od Miškovića










Vlasnik Delta holdinga iz Srbije Miroslav Mišković osuđen je na pet godina zatvora i novčanu kaznu od oko 127.000 KM zbog pomaganja u utaji poreza, javlja B92.

On je proglašen krivim za pomaganje sinu Marku da utaji porez po odbitku od oko 320,3 miliona dinara, odnosno oko tri miliona eura.

Eldin Karić iz Antikorupcijske mreže ACCOUNT komentarišući za novinsku agenciju Patria presudu Miškoviću rekao je da u Bosni i Hercegovini postoje mnogo više „kapitalaca“ nego što je sam Mišković, ali je pitanje da li postoje ljudi u bh. pravosuđu koji su spremni da to podnesu.

–    Ali, bez velikih procesa nema ni istinske demokratije – rekao je Karić.

U Bosni i Hercegovini godišnje milioni KM završe na privatnim računima, između ostalog i kod nekih od najvećih političkih funkcinera u zemlji. Kladiničari državi duguju desetke miliona KM na ime poreza, ali zbog sprege sa politikom vlasnici kladinica nikada nisu procesuirani.

Deseci drugih kompanija također godišnje utaje stotine miliona KM, ali su vlasnici još uvijek na slodobi. Stručnjaci ocjenjuju da je politički pritisak na pravosuđe u BiH prevelik, zbog čega tužioci i sudije često ne mogu raditi u punom kapacitetu, piše NAP.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button