BiHZanimljivosti i zabava

Jedinica OSBiH ispraćena u Sloveniju s ciljem pružanja pomoći na otklanjanju posljedica od poplava













Jedinica privremenog sastava Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ispraćena je danas iz kasarne „Kozara“ u Banja Luci u Republiku Sloveniju, s ciljem izvršenja humanitarne misije na otklanjanju posljedica katastrofalnih poplava, koje su nedavno, nakon velikog nevremena, zahvatile Republiku Sloveniju.

Ispraćaju su prisustvovali zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Aleksandar Goganović, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić, komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Radovan Ilići i drugi zvaničnici.

Goganović se ovom prilikom zahvalio pripadnicima Oružanih snaga BiH koji učestvuju u ovoj humanoj misiji, te istaknuo značaj učešća Oružanih snaga BiH u pružanju pomoći vlastima Republike Slovenije na otklanjanju posljedica nastalih poplavama.

Također, pripadnicima jedinice privremenog sastava je poželio sretan put i uspješno izvršenje zadatka, kao i sretan povratak svojim porodicama.

Jedinica se upućuje u ovu humanu misiju, nakon što su MO i OS BiH izvršili sve potrebne pripreme i proveli zakonske procedure za angažiranje raspoloživih kapaciteta OS BiH za potrebe pružanje pomoći civilnim tijelima u reagiranju na prirodnu nesreću.

Jedinicu privremenog sastava čini deset pripadnika inžinjerijskog bataljona OS BiH, koja je osposobljena za ovakve situacije, s potrebnom mehanizacijom.

Misija pripadnika Oružanih snaga BiH će biti pružanje podrške strukturama vlasti Republike Slovenije u reagiranju i otklanjanju posljedica poplava i djelovat će u zoni angažiranja s pripadnicima Oružanih snaga Republike Slovenije – saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.



Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button