Tehnologija

Predstavljen potkožni čip kojim ćemo u budućnosti otključavati vrata


Bio-implantati polako postaju stvarnost. Na sajmu informatike Cebit u Hannoveru predstavljena je nova generacija čipova koja bi mogla promijeniti svakodnevicu. Potkožni čip načinjen je od nehrđajućeg čelika, omotan u bakrenu antenu a sve se to nalazi u čahuri od specijalnog medicinskog stakla. Baterija nema, čip postaje aktivan tek kada se nađe u neposrednoj blizini specijalnih čitača. No primjena je šira i ide daleko iznad puke upotrebe na razini ključa.

“Na čip se mogu pohraniti mnoge informacije, poput recimo lozinke vašeg mobitela koji se aktivira jedino ako ga Vi uzmete u ruku” – objašnjava poduzetnik-znanstvenik Amal Graafstra, piše DW.

Primjena je široka, od procesa plaćanja pa do zaštite elektronske pošte. Na pitanje mogu li potkožni čipovi biti hakirani odgovara: “Da ako su loše načinjeni.” Problemi bi mogli nastati i kod nekih medicinskih pregleda poput tomografije. Tada se čipovi navodno zagrijavaju.

Znanstvenici već razmišljaju o novoj generaciji implantanata koji bi bili ugrađivani u mozak. No u ovom smjeru se zasad razmišlja samo u medicinske svrhe. Otvaranje automobila ostaje domena čipa u ruci. DW

https://www.youtube.com/watch?v=JABttdX9xXoKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button