KolumneSport

DOGAĐAJ SEDMICE – FK “SLOBODA”: Idemo dalje sa najjačom ekipom sezone!

Šta je napravio?

Ko je prije samo godinu dana mogao pretpostaviti da će Fudbalski klub Sloboda poslije niza uspona i padova u svojoj skoro stogodišnjoj tradiciji ponovi zasvijetliti punim sjajem? I sve pomalo podsjeća na 1989. godinu kada su fudbaleri sa Tušnja bili jesenji prvaci u ex-Yu. Bilo je to i vrijeme kada su se plasirali u Kup UEFA.

Možda će Vas zanimati i:

Samo istinski  i odani navijači i pratioci Crveno-crnih imali su vjeru da se to može. A viziju da je to moguće dali su novi šef stručnog štaba i trener Husref Musemić i predsjednik Kluba Azmir Husić.

Danas se FK Sloboda, poslije svega, nalazi među najboljima u Premijer ligi BiH. Prvaka sezone odlučiće nijanse. U ovom trenutku Crveno-crni su sa velikim realnim šansama da izbore i evropska takmičenja. Ostalo je još osam utakmica do kraja prvenstva. Slobodu kao konkurenata i za titulu sada mnogi  shvataju puno ozbiljnije, naročito poslije furiozne igre protiv aktuelnog prvaka države, FK Sarajeva, koga je Sloboda u Kupu BiH pobijedila sa 2:1 u Tuzli i 3:0 na Koševu.

Kako je to uspio?

Od povratka u Premijer ligu BiH i dolaska Husrefa Musemića na kormilo tima u januaru 2015. godine, FK Sloboda bilježi sjajne rezultate. Prošlu sezonu ekipa je završila na osmom mjestu, da bi od starta sezone 2015/2016 pokazala sjajne igre, kojima je tuzlanski tim vrlo brzo pokupio simpatije fudbalske javnosti. Osim Husrefa Musemića koji je pokazao izuzetan trenerski kvalitet, najviše je svakako zaslužan predsjednik kluba Azmir Husić. Popularni “Amerikanac” je dolaskom za predsjednika Kluba javnosti objelodanio svoj plan za “ozdravljenje” Slobode pod nazivom “Zlatna karika”, koji je predviđao da on sa svojim kapitalom omogući da Sloboda napravi iskorak. Plan je usvojila Skupština Kluba. I iskorak je vidljiv na svakom koraku. Riječju – od gubitnika do pobjednika.

Uz kapital, odličan stručni štab i publiku kao nezamjenjivi dio svakog stadiona i fudbalera, Sloboda vraća svoj stari sjaj. Zato i veliki transparent Slobodinih fukara na tribini “San polako postaje java, nebo će da gori iznad slanog grada” samo su potvrda koliko su tandem Musemić-Husić napravili, ne samo događaj sedmice nego i godine.

Kao ružna uspomena i mrlja na istoriji kluba ostaće svi oni koji su ovaj Klub zavili u crno, sa velikim dugovima i opštoj nebrizini za svetinju ovog grada. Dobar plan i vizija danas su stvarnost, kao i sve bolji finansijski rezultati tima sa Tušnja.

Zašto je i kome je to važno?

Prvenstveno Tuzli, Tuzlacima i omladini ovog grada. Sloboda je klub sa  dugogodišnjom tradicijom. Pomenuti grad, a izostaviti  Slobodu ravno je zločinu i neoprostivoj grešci.  U svojoj istoriji Crveno-crni, Fukare, ili Slana garda kako su ih od milja zvali su ostavili debeli trag: Finalisti kupa BiH: (5) 1995, 1998, 2000, 2008, 2009; Osvajači Kupa prvoligaša SFRJ: (1) 1971; Finalisti Kupa Maršala Tita: (1) 1971; Pobjednici Jugoslavenske druge Lige: (2) 1959,1968; Učesnici Intertoto Kupa: (3) 1978, 2003, 2004; Učesnici Kup UEFA: (1) 1977; Prva Liga FBiH: (1) 2014.

S obzirom na  sve ovo, Sloboda je ponos sjeveroistočne Bosne, klub kojeg Tuzlaci i Tuzlanke obožavaju, a navijači vjerno bodre i na domaćem i na gostujućem terenu. Važno je to za sport u cjelini, jer sportisti su pravi ambasadori jedne lokalne zajednice, grada, kantona  i države BiH. Važno je za omladinu ovog grada koja se napokon uvjerila na tribinama Tušnja da se ulaganje u mladost, rad i posvećenost nečemu što voliš – isplati.

Šta još radi, kako dalje…?

FK Sloboda polako korača ka prvoj tituli prvaka u novijoj istoriji  BiH, a ima i sve šanse da osvoji Kup BiH. Vizija predsjednika Husića i kluba je jasna – provođenje projekta “Zlatna karika” te stabilizacija u svakom mogućem smislu mogu odvesti naše momke sa Tušnja ka statusu evropskog tima. Sloboda jednostavno mora postati pravi brend BiH i evropski klub koji će svoju budućnost graditi sportskim putem, na zelenom terenu, a ne nelegalnim sredstvima.

Ili kako napisa naš profesor Zlatan Begić na svom Fb profilu:

“Idemo dalje!! Imamo najjaču ekipu ove sezone. Nekad i sreće zafali, kao npr. u susretu sa Željom. To je fudbal. Da se stalno pobjeđuje ne bi bilo zanimljivo.”

Naravno, lopta je okrugla i nikad se ne zna. U narednom kolu Sloboda gostuje u Mostaru kod Veleža, gdje će se potruditi da povrati izgubljene bodove. Iz rudarske Tuzle pozdravljemo ih i njihovim pozdravom – sretno do pobjede!!

Piše: Vedran Veco Jahić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button