Tuzlanski kanton

Tuzlanski kanton domaćin NATO vježbe

Tuzlanski kanton će biti domaćin međunarodne NATO vježbe civilne zaštite u otklanjanju posljedica katastrofe na ovom području, a koja će se održati krajem ljeta ili u jesen 2017. godine.

Plan je da vježba 2017. godine bude izvedena na području našeg kantona, a dio vježbe da bude organizovan na području Grada Bijeljine u Republici Srpskoj.

Možda će Vas zanimati i:

“Cilj vježbe je provjera kapacitiranosti država za otklanjanje posljedica katastrofa i uzajamnu pomoć, a organizira se u formatu saveznika i partnera. Očekujemo da bi vježba mogla okupiti 700-750 učesnika iz 61 države”, rekao je šef odsjeka u Sektoru za zaštitu i spašavanje u Ministarstvu sigurnosti BiH i stalni predstavnik BiH u NATO-u, Samir Huseinbašić.

Ukupna vrijednost vježbe iznosi oko 1,5 miliona KM, od čega će oko 50 posto finansirati NATO, oko 40 posto država Bosna i Hercegovina, a oko 10 posto bi finansirao Tuzlanski kanton.

“Obzirom na glavni cilj ove vježbe naš zadatak je da predstavnicima NATO-a, ali i cijeloj Evropi pokažemo da smo kapacitirani i spremni osigurati ličnu i sigurnost kapitala u Bosni i Hercegovini”, rekao je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Vježba bi prema preliminarnim planovima trebala trajati dva dana, a glavni događaj zamišljeno je da budu poplava i jači zemljotres, a incidenti kolaps objekata, RHB, prometni udesi na kopnu, vodi i slično.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button