BiH

Avdić: Žurnal je postao utočište prognanih novinara sa FTV-a










U subotnjem Oslobođenju, u prilogu Pogledi, bit će objavljen intervju sa Avdom Avdićem, autorom filma o Srebrenici i zloupotrebi brojnih donacija koje je ovaj gradić dobio u protekle dvije decenije, među kojima je primjer (bukvalne) krađe mosta(?!).

Avdić, u razgovoru otkriva i kako se obreo na portalu “Žurnal”, za koji kaže da je utočište prognanika sa FTV-a, a nakon godina rada upravo na FTV-u, te svom izboru “da radi, a ne da bude urednik ničega”…

– “Žurnal” je jedan od, nažalost, dva-tri medija u BiH, u kojem možete objaviti sve o svima. Ovdje nema marketinga, nema generalnih direktora koji se žele baviti i novinarstvom, nema besmislenih izvršnih direktora za program, nema mandata i upravnih odbora, nema taktike zbog toga što je neko iz rukovodstva aplicirao za poljoprivredni poticaj. Već godinu, Žurnal je utočište prognanika sa FTV-a. Kada sam, prije 15 mjeseci smijenjen sa pozicije urednika informativnog programa, zbog „nepoštivanja menadžmenta“ koji nije želio produžiti angažman kolegi Amarildu Gutiću, tadašnjem uredniku političkog magazina Mreža, imao priliku da biram – da za pristojnu plaću budem urednik ničega na FTV-u ili da istu tu plaću pišem tekstove i radim filmove koje bi, u početku, čitao ili gledao četvorocifren broj ljudi. Izabrao sam da radim. I Žurnal mi je dopustio da radim. Kao što je dopustio u drugim kolegama sa FTV-a koji su nakon mene protjerani sa tog jav(d)nog servisa. Danas sa mnom u redakciji sjede kolege sa FTV Amarildo Gutić i Davor Obrdalj. Tu je na privremenom radu bio i Nedim Hasić. Tu je svoju slobodu i egzistenciju privremeno tražila i kolegica Adisa Ibrahimović (N1). Svi su protjerani sa FTV-a. I, nažalost, nisu jedini. U IPP-u više nema ni Rasima Borčaka, nema Lejle Nezirović (Al Jazeera), Sinana Šarića (Al Jazeera) i drugih. Ni Duška Jurišić se više ne pita ništa. Nije baš realno da su svi oni loši novinari i loši ljudi. A ja mislim da su svi i dobri novinari i dobri ljudi. Koji nemaju mjesta na javnom servisu samo zato što imaju stav. Jer u Sivom domu više nema stava. Iako se sve više provodi stavovska uređivačka politika – kazao je Avdić.

Autor: Oslobođenje



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button