LifestyleZanimljivosti i zabava

FOTO: Žene u “muškim” zanimanjima ruše sve stereotipe

Neka zanimanja tradicionalno slove kao muška. No posebna fizička sprema kao preduslov za razne poslove danas gotovo da i ne postoji. Zato je i sve više žena u ovim tipičnim “muškim” zanimanjima.

1

Možda će Vas zanimati i:

Autobusom na duge pruge

Hrvatica s prebivalištem u Žepču, 36-godišnja Dragica Jurić, u svome je autobusu u 15 godina prošla gotovo sto hiljada kilometara. Dragica je treći puta u drugom stanju, a u autobus je sjedala tokom sve svoje tri trudnoće, jer kaže, kod kuće joj je previše dosadno. Njen život su autoceste, a penziju želi dočekati za volanom autobusa.

2

Sjekira i noževi glavni instrumenti za posao

U Dugom Selu kod Zagreba mnogi poznaju lokalnu mesaricu, Slavicu Begović. Slavica već 20 godina svaki dan vješto barata sjekirama i noževima. Nije sanjarila o ovoj profesiji, ali se pronašla u tome i tvrdi – sve se može naučiti. No, prvo rezanje kotleta dobro pamti jer je strepila da će izgubiti prst. Kako kaže uz oprezni smijeh, takve nezgode još nije bilo.

3

Vatrogasna zapovjednica

Jasmina Kadija je 33–godišnja zapovjednica dobrovoljnog vatrogasnog društva u Sesvetskom Kraljevcu. Već 10 godina zapovijeda svojim timom vatrogasaca, a na početku mandata nerijetko je čula kako je “žena za kuhaču”. No, Jasmina nije posustala i jedna je od rijetkih žena koja gasi požare, pili aute i pomaže pri poplavama. Pritom nosi i do 20 kilograma vatrogasne opreme.

4

Montažerka instalacija

Patricija Mutak jedna je od tri djevojke u Školi za montažu instalacija i metalnih konstrukcija u Zagrebu, koja broji oko 300 učenika. Ova mlada serviserka na praksi već popravlja klima-uređaje, a kad je u školi priznaje da joj nedostaje žensko društvo. Svejedno, najviše joj se sviđa da može popraviti kvarove za koje se nerijetko u pomoć zovu muški majstori.

5

Automehaničarka

Dok su druge djevojčice pekle kolače u pijesku, Irena Turak je ruke prljala motornim uljem. Već 25 godina radi kao automehaničarka u Zagrebu, a automobili su joj velika strast te tvrdi da oni kao i ljudi – imaju dušu. Irena svojevremeno nije mogla završiti automehaničarsku školu, jer je bila djevojka. No, naknadno se uspjela prekvalificirati za to zanimanje.

6

Jedina stolarka u školi

Jedina učenica stolarka u zagrebačkoj Drvodjeljskoj školi je Katarina Nikolaš, koja smatra da zanimanje stolarke djevojkama naprosto nije atraktivno, ali kad se nauči baratati pilom, sve postaje zanimljivo. Katarini nije problem biti jedina djevojka u smjeru stolara, ali kaže da će ipak nakon srednje škole dodatno naučiti voziti kamion i tako ostvariti još jedan svoj san.

Izvor: DW

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button