Svijet

Muslimani širom svijeta obilježavaju Kurban-bajram










Muslimani u Turskoj su nakon obavljenih molitvi u višestoljetnim historijskim džamijama diljem zemlje pristupili obredu klanja kurbana

Muslimani širom svijeta jutros su nastupanjem najradosnijeg muslimanskog praznika Kurban-bajrama obavili svoje vjerske dužnosti u skladu s islamskim propisima, ali i tradicijom svog naroda.

Nekoliko hiljada Kazahstanaca ispunilo je džamiju Nur-Astana u Astani, glavnom gradu zemlje dok su muslimanke u haremu džamije pripremile obroke.

Ulice su jutros vrvjele vjernicima i u prijestolnici Jemena, Saani gdje je bajram-namaz klanjan na trgu Al-Jaraf.

U glavnom gradu Kambodže, Phnom Penhu, muslimani su u ranim jutanjim satima ispunili ulice. Nakon obavljanja bajram-namaza, najveći broj vjernika pohrlio je tržnicama goveda gdje su žrtvovali ovce ili krave, u skladu sa islamskim pravilima.

U dogovoru lokalnih vlasti sa muslimanskom zajednicom, skoro 8.000 Etiopljana u glavnom gradu Addis Abebi na glavnom gradskom stadionu obavilo je jutarnju molitvu.

U kompleksu džamije u istoimenom glavnom gradu Uzbekistana muslimanski vjernici, svih dobi i zrasta, ispunili su harem. Nakon svečanosti obilježavanja početka Kurban-bajrama, muškarci su pristupili obredu žrtvovanja kurbana.

Prepuna je bila i džamija Abdurrahman Al Mahdi u glavnom sudanskom gradu Khartoumu.

Skoro 10.000 muslimana na trgu Prospekt Mira u ruskoj prijestolnici Moskvi jutros je obavilo bajram-namaz.

Muslimani u Turskoj su nakon obavljenih molitvi u višestoljetnim historijskim džamijama diljem zemlje pristupili obredu klanja kurbana. Državni zvaničnici su obišli brojne gradove i razgovarali sa građanima, a posebna pažnja posvećena je izbjeglicama kojih u Turskoj boravi više od tri miliona.

TRT Bosanski



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button