Svijet

EU planira da zatvori balkansku rutu za migrante
Na sutrašnjem samitu u Briselu, ministri EU planiraju dramatične promjene u cilju rješenja migrantske krize, među kojima je i zatvaranje balkanske rute za migrante, navodi austrijski list “Standard”.

Na Samitu EU šefovi država i vlada planiraju okončanje ilegalne migracije i kao prioritet postave zaustavljanje politike propuštanja od Grčke do Njemačke, najavljuje bečki dnevnik.

Na osnovu dokumenta u koji je list imao uvid, predviđa se da Atina mora odmah da napravi mjesta za 50.000 potencijalnih tražilaca azila kao i da će Grčka dobiti pomoć EU. Migranti koji nemaju šanse da dobiju azil trebalo bi u tom slučaju odmah da budu premješteni u Tursku.

Iz prijedloga u koji je list imao uvid, proizlazi da dosadašnji priliv migranata zahtjeva da ruta preko Zapadnog Balkana bude zatvorena.

izbjeglice-2

Polazi se od toga da će Turska odmah konstruktivno učestvovati u kontroli spoljne granice na Egejskom moru i one migrante koji ne mogu dobiti azil u Evropi prihvatiti u sklopu readmisije.

Poseban sporazum

Planiran je poseban sporazum o readmisiji EU sa Turskom, koji treba da stupi na snagu 1. juna. Prije toga, na osnovu bilateralnih sporazuma, treba da se djeluje iz Grčke.

Takođe, predviđeno je direktno preseljenje sirijskih izbjeglica iz Turske u države EU. Što se tiče EU, u izjavi se nabraja niz mjera koje narednih nedjelja treba da budu primjenjene.

Kako bi se spriječile posljedice zatvaranja balkanske rute, to jest nagomilavanje hiljade izbjeglica, EU izražava spremnost da učini maksimalno kako bi podržala Grčku u ovom teškom trenutku.

izbjeglice

Riječ je o kolektivnoj odgovornosti Unije, koja zahtjeva brzu i efikasnu mobilizaciju svih raspoloživih sredstava, ali i doprinosa zemalja članica, navodi se u dokumentu.

Hitni plan Evropske komisije za humanitarnu pomoć biće podržan od šefova država i vlada EU, a za to je prevdiđeno 700 miliona eura, od kojih 300 miliona u ovoj godini.

Drugi dio se tiče sigurnosti, a predviđeno je da Fronteks pod hitnno uputi dodatne službenike u Grčku, na granicu Makedonije i Albanije.

Takođe je predviđeno da se obezbjedi funkcionisanje prvih prihvatnih centara, gdje će izbjeglice biti registrovane i pripremane za raspodjelu na države EU.

Do 1.aprila, najkasnije, treba dalje države članice EU da stave na raspolaganje službenike Fronteksu, a Eurpol da pojača borbu protiv krijumačara.

Dogovor sa Samita treba da doprinese da se do kraja godine sve zemlje vrate Šengenu, do kada bi kontrole na granicama unutar Šengena trebalo da postanu prošlost, dodaje se u dokumentu u koji je uvid imao bečki list.

Izvor: AVAZKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button