BiH

Umjesto 430 KM, ratu kredita u ‘švicarcima’ će odsad plaćati 332 KM?

Dugo najavljivan prijedlog zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima, koji su željno očekivali korisnici kredita u “švicarcima”, nije usvojen u NS RS. Umjesto toga, ponuđeno je rješenje koje je dogovoreno s Hypo bankom. Naime, Hypo Group Alpe Adria AG za rješenje problema otplate kredita u švicarskim francima predlaže smanjenje iznosa kreditnih obveza za 30 posto uz konverziju u domaću valutu, po trenutačnom fiksnom tečaju, fiksnu kamatnu stopu novog kredita od 5,99 posto. Rečeno je kako će banka snositi sve naknade prijenosa. Osiguranje po novom kreditu ostaje isto, a moguće je i dalje produljenje roka dospijeća do 100 posto preostalog roka otplate kredita za klijente do najviše 75 godina starosti.

Ponuda za socijalno ugrožene

Možda će Vas zanimati i:

Također, banka je predložila i za socijalno ugroženu kategoriju, njih 25 posto koji imaju najniža mjesečna primanja, olakšice smanjenja iznosa kreditnih obveza za 50 posto. To laički znači, ako netko tko ima kredit od 50.000 KM na rok otplate od 12,5 godina (150 mjeseci) te plaća 430 KM mjesečno, ratu će po novom prijedlogu plaćati 332 KM (ako nije uzeo mogućnost produljenja). Ako se taj isti korisnik odluči na 100-postotno produljenje roka otplate (300 mjeseci – 25 godina) ratu kredita će plaćati 225 KM. Što se tiče popusta za one s najnižim primanjima i stopostotnim produljenjem roka, ratu kredita će plaćati 161 KM. Cilj banke je u idućih nekoliko mjeseci riješiti i zaključiti konverziju, a s klijentima će se izravno stupati u kontakt te će biti zamoljeni da banci do 31. ožujka 2016. dostave podatke o svojim primanjima pri čemu banka planira početi s provođenjem konverzija od 18. travnja 2016. te da se proces konverzije završi do 1. srpnja 2016. Kako su objavili mediji, ponuda ne vrijedi za one koji su podnijeli tužbu protiv ove banke.

To su nam potvrdili i iz banke rekavši kako ponuda vrijedi ako odustanu od tužbe, te kako sve fizičke osobe imaju priliku. Iz banke su također kazali kako su nekoliko godina nudili pogodnosti klijentima, od otpisa nekoliko rata, pa do konverzije i smanjenja kamatnih stopa.

Prema pisanju ATV-a, ponuda Hypo banke ne vrijedi za korisnike kojima je već oduzeta hipoteka ili su pokrenuti drugi mehanizmi naplate.

Iz Udruge korisnika kredita (UKK) “Švicarac” nisu zadovoljni ovakvim rješenjem. Tako je predsjednik ove udruge Kemal Duraković za Klix.ba kazao kako nitko od korisnika kredita neće pristati na te uvjete, te kako će korisnici zapravo vratiti i više nego što sada trebaju.

Odgovor Udruge

– Dogovorom dviju strana (bez nazočnosti treće strane) izigrana je i ostavljena najugroženija kategorija korisnika kredita kojima je Hypo banka raskinula ugovore o kreditu zbog nemogućnosti plaćanja rata, kao i ona kategorija korisnika kredita kojima je Hypo banka već ušla u posjed stanova, kuća – nekretnina koje su bile pod hipotekom, kazao je Duraković dodavši kako je takvih samo u RS-u 56 posto.

Duraković je jučer za medije kazao kako korisnici kredita u švicarskom franku sada čekaju na izjašnjavanje Parlamenta FBiH o sličnom zakonu koji je oboren u NS RS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button