SportU fokusu

Košarkaški Zmajevi danas protiv Finske










Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas u Espoou gostuje selekciji Finske u 1. kolu četvrtog ciklusa kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. Tri dana kasnije naš tim u sarajevskoj Skenderiji dočekuje reprezentaciju Češke.
Košarkaši BiH su pred početak završne faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo suočeni sa brojnim problemima i turbulencijama. Jedan od najvažnijih igrača bh. selekcije Nemanja Gordić nije došao na pripreme, selektor Duško Vujošević je zbog zdravstvenih problema morao napustiti nacionalni tim, dok je istovremeno njegov zamjenik Mensur Bajramović prihvatio trenerski posao u Hong Kongu.

Vujoševića je u posljednji trenutak zamijenio proslavljeni košarkaški stručnjak Jasmin Repeša, nekadašnji selektor reprezentacije Hrvatske.

Novi selektor Repeša zadovoljan je radom igrača i vjeruje da su za kratko vrijeme u teškim okolnostima napravili mnogo posla te da relativno spremni dočekuju predstojeće utakmice sa Finskom i Češkom.

“Nismo bili zajedno cijeli tok priprema što je otežalo rad. Zadovoljan sam zalaganjem igrača, sve je bilo u redu i imam samo riječi hvale za sve što je do sada bilo. Pred nama su utakmice protiv nimalo laganih protivnika, ali mislim da smo i na tom planu dosta napravili i da prilično spremni čekamo utakmice”, rekao je Repeša uoči polaska u Finsku.

Ističe da su Finska i Češka dvije reprezentacije sa sličnim načinom igranja.

“Mnogo trče na otvorenom terenu, daju puno lakih poena i ako im se to dozvoli onda je jako teško igrati s njima. Ukoliko se iskontrolira ritam onda su nam šanse dobre”, zaključuje selektor BiH.

NBA zvijezda i povratnik u reprezentaciju BiH Jusuf Nurkić također smatra da se ekipa dobro spremila za kratko vrijeme te najavljuje veliku borbu u duelima sa Fincima i Česima.

“Dat ćemo sve od sebe i to je ono što možemo obećati pred ove utakmice. Sa selektorom Repešom je raditi uživanje. Mi se poznajemo još iz Cedevite tako da znamo šta očekivati jedan od drugog”, ističe Nurkić.

U Finsku odlukom selektora Repeše nisu otputovali Adi Zahiragić i Emir Sulejmanović koji je povrijedio koljeno. Saigračima se u Espoou sinoć priključio i Elmedin Kikanović kojem francuski Monaco nije dozvolio dolazak na pripreme u Sarajevo.

Repeša će protiv Finske u meču 1. kola posljednjeg kruga kvalifikacija za SP izvesti sljedeće igrače: Jusuf Nurkić, Džanan Musa, Elmedin Kikanović, Andrija Stipanović, Darko Talić, Adin Vrabac, Edin Atić, Milan Milošević, Amar Alibegović, Aleksandar Lazić, Almir Hasandić i Amar Gegić.

BiH u završni ciklus kvalifikacija ulazi sa osam bodova, odnosno dvije pobjede iz prve faze, koliko ima i Bugarska. Finska i Rusija imaju po tri pobjede, Češka je prenijela pet pobjeda, a na vrhu tabele grupe K je Francuska sa svih šest pobjeda.

Utakmica između Finske i BiH u Espoou počinje u 18 sati. U istom terminu snage će odmjeriti Rusija i Češka.

BHRT



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button