Lifestyle

Jedinstveno putovanje u Tursku sa Biss-Toursom: Istanbul – jedan od najljepših svjetskih gradovaPutnička agencija Biss-Tours u drugoj polovini mjeseca aprila vodi vas na nezaboravno putovanje pod nazivom “UNESCO-vim tragovima Turske”.

Na ovo jedinstveno putovanje kreće se 22. aprila 2016. godine, a do 1. maja planiran je obilazak sedam prelijepih gradova (Istanbul, Bursa, Ayvalik, Izmir, Troya, Edirne, Sofija).

Možda će Vas zanimati i:

2

Istanbul je smješten na Bosporskom tjesnacu, grad je na dva kontinenta i jedan je od najljepših svjetskih gradova, a 2010. godine izabran je za jedan od Evropskih glavnih gradova kulture.

Od turističkih atrakcija svakako treba izdvojiti Aja Sofiju, krstarenje Bosforom, vidikovac i izletište Ҫamlica u azijskom dijelu Istanbula sa prelijepim parkovima i restoranima, Miniatürk muzej, često se obilazi nekoliko najljepših i najstarijih džamija, a mnogi se odluče za vožnju žičarom te kraću posjetu cafeu Pierre Lotti, koji se nalazi iznad samog Haliҫa (Zlatnog roga).

3

Zbog svog strateškog položaja, Istanbul je imao važno mjesto u istoriji u posljednjih 2.000 godina. On je mjesto miješanja raznih kultura i religija, te u gradu možemo vidjeti mnoštvo džamija, crkava, sinagoga i palača. Zbog toga je istorijsko središte Istanbula 1985. godine upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi.

4

Zaštićeno područje se sastoji od četiri dijela:

  • Arheološki park na vrhu poluotoka poznatog kao “Zlatni rog” u kojem se nalaze najvažniji spomenici Istočnog Rimskog Carstva,
  • Četvrt Sulejmanije je izgrađena za vrijeme vladavine Sulejmana Veličanstvenog (1520.-66),
  • Četvrt Zeyrek je mjesto gdje se nalazi Manastir Krista Pantokratora izgrađen za vrijeme vladavine Ivana II. Komnena (1118.-43.),
  • Područje bedema gdje se nalazi ostatak Teodozijevih zidina i Crkva Hora s prekrasnim slikama iz 14. i 15. stoljeća.

1

Osim ovih spomenika, Istanbul krase i mnogi drugi kao što su: Most Galata, četvrt Sarajburnu Toranj Galata, te Bajazitov toranj. Također se u gradu mogu vidjeti mnoge moderne zgrade, neboderi, trgovački centri i dr.

Iskoristite najbolju ponudu u Biss-Toursu i uživajte u čarima Turske i njenih prelijepih gradova.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button