BiH

Popisni materijal u BiH od 1. januara u ilegali
Od početka godine, tačnije od 1. januara, popisni materijal se nalazi u nelegalnom prostoru.

Tačnije u prostoru koji pripada preduzeću Tomašević, a koji nikakvim ugovorom nije vezan za Agenciju za statistiku. Iz Agencije se nadaju da će ovih dana biti potpisan aneks prethodno potpisanog ugovora o zakupu prostora sa ovim preduzećem, te da će se ovaj problem privremeno riješiti, javlja TV1.

U poslovnom objektu Tomašević bio je smješten i centar za obradu podataka gdje se radilo na obradi popisnog materijala. Kako je materijal unesen još početkom prošle godine, većina prostorija je potpuno nepotrebna Agenciji za statistiku.

“Trebamo smanjiti troškove kako bi se mogli uklopiti u planirani budžet za ovu godinu. I tu informaciju smo dostavili Savjetu ministara pa je Savjet ministara na sjednici donio zaključak da Agencija za statistiku krene u pregovore sa zakupodavcem”, ističe za TV1 Mirsada Adembegović, portparol Agencije za statistiku BiH.

Dogovor nije postignut, jer je poslodavacu nije odgovaralo da se drastično smanji kvadratura iznajmljenog prostora, pa ugovor nije produžen.

Agencija je raspisala tender i u ovom trenutku je u toku tenderska procedura koja treba biti okončana do kraja mjeseca.

“U međuvremenu smo mi obavjestili zakupodavca i poslali smo dopis da se napravi aneks ugovora i da se produži zakup do kraja februara”, dodaje Adembegović.

Aneks još nije potpisan, a iz Agencije se nadaju da će biti uskoro. Kažu sa preduzećem Tomašević nemaju probleme, jednostavno nisu pronašli kompromis.

No, ovo nije i najveći problem popisa. Rezultati zbog neslaganja oko zbrajanja rezidentnih i nerezidentnih stanovnika još nisu objavljeni. Kada budu objavljeni, posve je neizvjesno šta će popisne agencije učiniti sa popisnom građom.

U ovom trenutku u posjeti BiH su IMO timovi koji kontrolišu dosad urađeni posao.

“Sutra dolazi u posjetu i zvanični predstavnik EUROSTAT-a Piter Everast koji je bio ovdje za vrijeme popisa. On će se takođe sastati sa rukovodstvom sve tri statističke institucije”, navodi Adembegović.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button