BiH

I partneri protiv, ali SBB ne popušta
Iako se dan odluke neumitno približava, još niko sa sigurnošću ne može reći da li će Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržati imenovanje Bakira Dautbašića, SBB-ovog kandidata na mjesto ministra prometa i komunikacija u Vijeću ministara BiH.
I dok SBB ne želi odustati od svog kandidata, što su već nekoliko puta i objavili zvanično, u SDA su mišljenja podijeljena. Jedni mudro šute i kažu da će to politički vrh riješiti, a drugi ne žele javno da govore, ali nezvanično tvrde da nikada neće dati svoj glas optuženiku.
U Savezu za promjene iz RS, koji je u vladajućoj koaliciji na državnom nivou, protive se imenovanju Bakira Dautbašića zbog optužnice podignute protiv njega.
Borjana Krišto (HDZ BiH), predsjedavajuća Predstavničkog doma BiH, kazala je da ovaj dom još nije dobio prijedlog kandidata za popunjavanje od Vijeća ministara BiH, te da od SBB-a zavisi šta će uraditi.
“U ovom trenutku kako će se eventualno HDZ očitovati o imenu koje se pominje u medijima, to je stvar svih nas u parlamentarnoj većini, ali krajnje je vrijeme da se popuni Vijeće ministara i očekujemo što prije prijedlog”, kazala je Krišto.
Momčilo Novaković (NDP), član Komisije za imenovanja u Vijeću ministara BiH i poslanik u Predstavničkom domu BiH, kazao je da bi bilo korektno od SBB da predloži drugog kandidata imajući u vidu upravo potvrđenu optužnicu i da on svoj glas ne može dati čovjeku koji je optužen.
“Ukoliko SBB ostane pri ovom kandidatu, onda je to ‘guranje prsta u oči’ partnerima, a ne opoziciji. Prije svega, to je ozbiljno pitanje za koaliciju SDA-SBB i na tom nivou se treba i razriješiti. A ako se to razriješi, onda je poslije toga neophodan sastanak svih koji učestvuju u parlamentarnoj većini na nivou BiH, jer bez usaglašavanja vrlo teško da će taj kandidat dobiti podršku”, rekao je Novaković.
Borislav Bojić (SDS), poslanik u Predstavničkom domu BiH, kazao je da kad prijedlog dođe na sjednicu, onda će se u vezi s tim očitovati.
“Međutim, i ranije sam govorio da je neprimjereno dići ruku za onoga protiv koga je podignuta optužnica”, rekao je Bojić.
Amir Fazlić, šef Kluba SDA u Predstavničkom domu BiH, ističe da će stranački vrhovi o tome dogovarati. “Zaista je to karakterističan slučaj. Do sada nismo imali situaciju da neko s potvrđenom optužnicom bude imenovan u izvršnu vlast. Očekujem da će doći do razgovara unutar stranaka prije imenovanja”, rekao je on.
Damir Bećirović (DF), član Komisije za imenovanja i poslanik u Predstavničkom domu BiH, kaže da se Bakir Dautbašić još nije pojavio pred Komisijom i da ne zna na koji to način vladajuća koalicija misli izvesti.
“Katastrofalno je za državu da u jedno od najkompleksnijih ministarstava stavljate čovjeka koji je bio u pritvoru, koji ima potvrđenu optužnicu i koji nema nikakve dodirne tačke s ovim ministarstvom”, rekao je Bećirović, dodajući da DF svakako neće podržati njegovo imenovanje.
Saša Magazinović (SDP BiH), poslanik u Predstavničkom domu BiH, kaže da ova stranka neće podržati imenovanje Dautbašića i sa i bez ovih okolnosti.
Lazar Prodanović (SNSD), član Komisije za izbor i imenovanja i poslanik u Predstavničkom domu, kaže da oni kao opozicija, osim Dautbašića, neće podržati ni Seada Jusića, kandidata za zamjenika ministra odbrane.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button