Tuzla

16 miliona KM za 3.300 novih radnih mjesta u TK

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić pozvao je poslodavce, privrednike i obrtnike s područja ovog kantona da iskoriste priliku i sredstva u iznosu od oko 18 miliona KM koja su u svrhu podrške zapošljavanju i otvaranju novih radnih mjesta planirana ove godine.

Projekt koji se od jučer realizira posredstvom JU Služba za zapošljavanje prezentiran je danas na konferenciji za medije, a njime su poslodavcima s područja Tuzlanskog kantona ponuđene subvencije za prijem novih uposlenika u ukupnom iznosu od 16 miliona KM.

-Ovim sredstvima, koje je za poslodavce s Tuzlanskog kantona doznačio Federalni zavod za zapošljavanje obezbijeđeni su poticaji za otvaranje oko 3.300 radnih mjesta, a do poslodavaca je da se u što većem broju prijave i povuku svoje subvencije – rekao je premijer Gutić.

Programom Federalnog zavoda planirano je da se iz ovih sredstava finansira bruto iznos plate, poreza i doprinosa za svakog novouposlenog radnika, i to u periodu od narednih 12 mjeseci, uz obavezu poslodavca da tog uposlenika zadrži u radnom odnosu dodatnu godinu dana.

-Kako ne bi došlo do zloupotreba od poslodavaca, kojih smo bili svjedoci u proteklom periodu, ovaj javni poziv je predvidio i određene zaštitne mehanizme, te kaznene odredbe za sve one koji se ne budu pridržavali odredbi ugovora koji budu zaključili – rekao je direktor JU Služba za zapošljavanje Tuzla Senad Muhamedbegović.

Osim ovih 16 miliona KM, danas su najavljani i projekti podrške novom zapošljavanju Vlade Tuzlanskog kantona. Za ove projekte predviđeno je oko 2 miliona KM, a bit će realizirani putem javnih poziva Ministarstva razvoja i poduzetništva, Ministarstva za boračka pitanja i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva.

-Jedan od naših javnih poziva već će biti realiziran u narednim danima, a radi se o Programu dokvalifikacije i prekvalifikacije osoba prijavljenih na evidenciju nezaposlenih osoba u Tuzlanskom kantonu, za što smo predvidjeli bespovratna sredstva u iznosu od 100.000,00 KM, i to za sufinansiranje dokvalifikacije i prekvalifikacije u iznosu do maksimalno 2.500,00 KM po osobi – rekao je ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić.

S obzirom da kantonalna vlada želi obuhvatiti što veći broj potencijalnih novih uposlenika, ukupna sredstva će se putem resornih ministarstava i programa prilagoditi potrebama poslodavaca, te određenoj populaciji, demobilisanim borcima, teško upošljivim kategorijama, Romima, te osobama koje žele započeti vlasiti biznis, saopćeno je iz Vlade TK.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button