BiH

BiH predala aplikaciju za članstvo u EU: Još jedan korak na dugom putu
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović predao je danas aplikaciju naše zemlje za članstvo u EU. Svečana ceremonija predaje zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji holandskom predsjedništvu Vijeća Evropske unije održana u zgradi Vijeća EU u Briselu.

Čović je aplikaciju predao holandskom ministru vanjskih poslova Bertu Koendersu jer ova zemlja predsjedava Evropskom unijom. Predaja aplikacije za članstvo u EU samo je još jedan korak na dugom putu naše zemlje ka punopravnom članstvu u EU.

Čović je rekao da mu čini posebno zadovoljstvo da u ime stanovnika BiH, njenih konstitutivnih naroda i svih građana može reći da je BiH sve uradila da bismo predali kredibilan zahtjev za članstvo u EU.

“S ponosom mogu vjerodostojno kazati da smo pripremili sve ono što smo obećali u zadnjih godinu dana kako bismo dana predali zahtjev za članstvo u EU. Siguran sam da ovaj put nije bio nimalo lak za sve nas”, rekao je Čović prilikom predaje aplikacije.

Čović je naglasio da se nada pozitivnom odgovoru EU kako bi naša zemlja već sljedeće godine dobila status kandidata za članstvo u EU.

“Uvjeren sam da ćemo vrlo skoro dobiti i vaše pozitivno mišljenje koje će nam biti opredjeljenje da idemo ka putu kandidatskog statusa već iduće godine”, rekao je Čović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je rekao da našu zemlju čeka mnogo posla, kako na planu vanjske politike, tako i na planu sređivanja unutrašnjih prilika, prije svega poboljšanje ekonomskih i socijalnih prilika. Čović je rekao da je EU i NATO opredjeljenje BiH kada se radi o vanjskoj politici te da Evropa nema alternativu.

Čović je najavio da će ova godina biti godina velikih reformi za BiH te je izrazio nadanje da će BiH sustići svoje susjede na putu ka EU.

Ministar vanjskih poslova Bert Koenders istakao je činjenicu da je BiH na putu reformi, što je važno za sve njene građane. On je pozdravio usvajanje Reformske agende izrazivši nadu da će se zadržati pozitivan reformski kurs. Koenders je obećao da će se Vijeće ministara EU našoj zemlji obratiti onda kada se vidi da je napravljen značajan napredak.

“Budite uvjereni da će i Vijeće Evrope učiniti sve kada vidi da je učinjen napredak”, rekao je Bert Koenders.

Bert Koenders je, nakon predaje aplikacije, rekao da je ovo krasan trenutak i da mu se raduje.

Federica Mogherini, evropska komesarka, istakla je da EU računa na BiH, kao i da će EU našoj zemlji pomoći na tom putu.

On je na kraju poručio da je sve u rukama bh. građana i njenih vlasti.

Johannes Hahn, evropski komesar za susjedstvo i pregovore o proširenju, pozdravio je usvajanje mehanizma koordinacije, poručivši da građani BiH zaslužuju članstvo u EU.

“Oni ovo zaslužuju i mi ovo moramo raditi za njih”, rekao je Hahn. On je poručio da je ovo početak napornog rada.

Izvor: klixKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button