Svijet

Rusija prijeti prekidom sporazuma o nuklearnom naoružanju i sankcijama










Visoki ruski zvaničnik upozorio je da bi Moskva mogla da reaguje na sankcije Zapada zbog njenog napada na Ukrajinu tako što će odustati od posljednjeg preostalog sporazuma o nuklearnom naoružanju i zamrznuti zapadnu imovinu.

Dmitrij Medvedev, zamjenik šefa ruskog Vijeća sigurnosti kojim predsjedava predsjednik Vladimir Putin, odbacio je niz sankcija koje su SAD, Evropska unija i drugi saveznici uveli Rusiji kao odraz zapadne “političke nemoći”, javlja AP.

U komentarima objavljenim na njegovoj stranici na ruskoj društvenoj mreži VKontakte, Medvedev je rekao da bi sankcije Moskvi mogle dobiti izgovor za potpunu reviziju njenih veza sa Zapadom, sugerirajući da bi Rusija mogla odustati od novog sporazuma START o kontroli nuklearnog naoružanja koji ograničava SAD i ruski nuklearni arsenali.

Medvedev je također ukazao na mogućnost prekida diplomatskih odnosa sa zapadnim zemljama, rekavši da “nema posebne potrebe za održavanjem diplomatskih odnosa” i dodajući da “možemo da se gledamo kroz dvogled i nišan”.

On je ukazao na mogućnost zamrzavanja zapadne imovine u zemlji ako Zapad nastavi sa prijetnjama zamrzavanjem ruske imovine.



Izvor
Bhrt.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button