Belma Huseinefendić: ” I djeca mogu biti uspješni pjevači kao i odrasli. “

Belma Huseinefendić: ” I djeca mogu biti uspješni pjevači kao i odrasli. “


Talenat ili rad? Stručnjaci navode da je za uspjeh potrebno oko 1% talenta, a ostalih 99% čini rad na usavršavanju tog talenta. Pojedini svoje talente vježbaju samostalno, neki pak plate profesore, a neki svoje talente nastoje da pokažu kroz razna takmičenja talenata. Tako je i Belma Huseinefendić, četrnaestogodišnjakinja iz Tuzle koja je svojim glasom i više nego pokazala svoj talenat gdje je raspametila publiku i žiri u popularnom takmičenju “Neki novi klinci”. Tom prilikom smo razgovarali sa Belmom povodom njenog nastupa.

Kada si shvatila da se želiš baviti pjevanjem?BELMA 5

-To sam shvatila kada sam bila jako mala. Imala sam nekih 6-7 godina, kada sam učestovala na svom prvom takmičenju „Bestove zvjedzice“. To me probudilo  i tu sam shvatila da bilo koje  takmičenje ne trebamo da gledamo kao takmičenje na loš način, nego kao neko veliko  druženje. Odlučila sam se da probam i u ovom takmičenju „Neki novi klinci“

Reci mi ko ti daje najveću podršku?

-Veliku podršku mi daju i prijatelji. Prije svega, mama, tata i brat. Oni su mi najveća podrška. Ma nisam ja težila ka tome da budem popularna, nego sam samo htjela da dokažem da i djeca mogu da pjevaju i da budu uspješni pjevači jer na djeci svijet ostaje.

Da li ti je iko ikad rekao da ne znaš pjevati ?

-Milion puta, ali vjerovala sa svojim roditeljima i svojoj profesorici, a kada mi oni to kažu, onda ja nastojim to da ispravim. A ovako kada mi neko kaže da ne znam pjevati, ja ga pitam da mi objasni u čemu griješim, BELMA 4kako bih to isto tako ispravila i kako bih poradila na tome. Većinom je to, nažalost, ljubomornog tipa, jer je nekima bilo krivo što dijete od 14 godina, može da postigne nešto tako uspješno, ali jednostavno moraju da shvate da je u to uloženo mnogo truda, više nego što oni zamišljaju.

Kada si počela da školuješ svoj glas?

-Da školujem baš konkretno počela sam veoma skoro, ali kao mala počela sam  da vježbam tako što sam ulazila na Youtube i puštala pjesme, pa pokušavala sam da ih otpjevam, da neke tehnike kopiram i da iste te tehnike koristim u nekim drugim pjesmama.

Reci mi kako si se spremala za predaudiciju koje je bila u Tuzli, a kako za prvu audiciju u „Neki  novi klinci“?

-Jednostavno krenula sam opušteno, jer hajde, audicija je, nije to ništa strašno. Ako  ne uspijem nikome ništa. Pa hajde da probamo.Spremala sam se što sam svaki dan odvojila po dva sata za vježbanje, prvo sam slušala pjevače i donekle kopirala njihove ukrase.

Koliko često vježbaš?

-Pa možda u sedmici nekih 5-6 dana, i uvijek ostavim sebi jedan dan kako bih  se  odmorila, bila sa porodicom i kako bih učila. Jer ne smijem ništa zapostaviti

Iako si na početku karijere, reci mi je li po tebi važnije obrazovanje ili karijera?

-Pa ja msilim da je važnije obrazovanje. Te dvije stvari  podržavaju jednu drugo kao vaga. Bez ovog prvog ne bi postojalo ni ovo prvo.

Pošto znam da si aktivan član Pozorišta mladih Tuzle, KUD-a „Panonije“, učenica „Škole pjevanja Lejle Teskeredžić i još si učenica osnovne škole.Kako stižeš?

-Teško, ali to mi nikada nije predstavljalo problem ili neku teškoću, nego mi je to mjesto gdje mogu da BELMA 2zaboravim na neke teške stvari u kojima mi ide teško. To više koristim kao neku vrstu druženja, odlazak u drugi svijet, neko bolje mjesto, gdje sve obaveze posmatram kao nešto lijepo.

Kako tvoji vršnjaci gledaju na tebe i imaš li mnogo prijatelja?

-Popularnost je kao neki težak put,  jer sa neke strane znaš koji su tvoji prijatelji, jer oni su od početka bili sa tobom, znali oni da ti postojiš u svijetu televizije a ima i onih koji ne znaju, a teško je sada pronaći prave prijatelje za koje ćeš znati da su tu zbog tebe a ne zbog popularnosti koju ti nosiš sa sobom. Ovim putem pozdravljam svoje prijatelje

Pošto znam da znaš pjevati pop žanr, zašto si izabrala folk?

-Ja volim svaku vrstu muzike, a prvi krug sa izabrala folk jer se prijavilo mnogo takmičara sa pop pjesama pa sam prijavila dvije folk pjesme i onda sam vježbala sa profesoricom i valjda je dobro ispalo

Šta imaš da poručiš našim Kameleoncima?

-Željela bih da poručim da nikad ne odustaju od svojih snova i da slijede svoje hobije jer nikada nećete znati gdje vas taj put može odvesti.  Da nastave slušati najbolji radio, a to je Radio Kameleon.

Mi želimo mnogo uspjeha našoj Belmi u nastavku takmičenja, a vi pogledajte u nastavku njen nastup:

Video u fokusu


Related Posts

Facebook Comments