“Generacija bez kompasa” svojom turnejom odaje počast grupi “Smak”

“Generacija bez kompasa” svojom turnejom odaje počast grupi “Smak”

Kada govorimo o rocku kao muzičkom žanru, ako smo sa ovih prostora ne možemo da se ne osvrnemo i da se ne podsjetimo našeg zlatnog doba, doba EX YU rocka. Namjerno kažem zlatnog doba, jer će se mnogi kritičari muzike složiti sa mnom, da je to bio jedan od najboljih vremena  na području bivše Jugoslavije što se tiče muzike.

Iz toga perioda su se izrodile mnoge legende današnjice kako pjevača koji su krenuli solo karijeru, tako i bendova čije se pjesme i dan danas pjevaju i rado slušaju. Preko Bijelog dugmeta, Parnog Valjka , Indexa, Zabranjenog pušenja, Crvene Jabuke, Regine, pa do  Osvajača, Discipline kičme, Atomskog skloništa, Kerbera i Smaka.

Bend „Smak“ je jugoslovenska i srbijanska  rok grupa koju je osnovao gitarista Radomir Mihajlović TočakSMAK sa bubnjarom Slobodanom Stojanovićem Kepom i basistom Zoranom Milanovićem u Kragujevcu 1971.

Važno je napomenuti da je ovaj bend imao zlatnu historiju sa preko deset albuma i isto tako preko deset singlova.

Zlatno doba ovog benda je prekinula i smrt vokalnog soliste Borisa Aranđelovića,koja je nekako i najavila kraj ovog benda.

Kako neka tradicija nalaže, tj. to nepisano pravilo da se organizuju razne trubute svirke u čast bendova koji više ne postoje, a vrijedili su.

Tako će i bend „Generacija bez kompasa“ organizovati svirku Tribute to Smak by GBK.

Bend  je nastao 1991. godine u Srebreniku. Band je kroz sve ove godine mijenjao članove tako da trenutno nastupaju u nešto podmlađenom sastavu.

GBK je bend velikih prijatelja i odličnih muzičara, koji to rade čisto iz entuzijazma i ljubavi prema dobroj i kvalitetnoj muzici.

Generacija bez kompasa svira i njeguje, kako u autorskim pjesmama tako i coverima, hard rock sa primjesama Jazz i virtuoznog progressive rock-a, što možete provjeriti preslušavajući njihove pjesme sa albuma “Epitaf“.

Nakon dvanaestogodišnje diskografske pauze Generacija bez kompasa izdaje dugoočekivani novi album. Na novom albumu će se naći pjesme koje su snimane u studiju Prizma, u kojem članovi Generacije bez kompasa Almin Bajrektarević, Faruk Smajlović, Muharem Hare Bajrektarević, Nedim Bajrektarević, Malik Smajlović i dalje rade na novom materijal.
gbk 1        gbk 2
O samoj svirci razgovarali smo sa bendom i koliki značaj za njih ima „Smak“ ?

-Smak je bend koji je možda imao i najviše utjecaja na nas, na naše poimanje muzike. To je bend koji smo slušali od malih nogu i divili se ujedno i komleksnosti same svirke a i emociji koju su, pored svog sviračkog umijeća, uspjeli unijeti u svoju muziku.

O samoj svirci smo razgovarali sa Malikom Smajlovićem, vokalom benda “Generacija bez kompasa”

Šta vas je podstaklo na ovaj projekat?

– Ono što nas je potaklo na ovaj projekat jeste smrt pjevača Borisa Arandjelovica i možda i definitivni kraj Smaka. Na ovaj način želimo da izrazimo svoju zahvalnost, ipak je to bend koji nas je u muzičkom smislu možda i najviše odredio.

gbk 4Odakle kreće turneja „Tribute to Smak“?

– Koncerti počinju u našem rodnom i Srebreniku, u clubu Marshall, i planiramo obići mnogo gradova, kako u BiH tako i u regionu. Ono što nas raduje jeste veliko interesovanje koje vlada povodom ovoga.

Kako će se dalje razvijati turneja, koje gradove planirate posjetiti?

– Nakon Srebrenika, ide Lukavac i BBCC klub, zatim Tuzla i Palma club. Nakon tih koncerata namjeravamo ići u Srbiju i svirati u mjestima gdje je i sam Smak počeo. Već smo dobili poziv da sviramo u Čačku i sigurno je da ćemo se odazvati. Naposlijetku, svirat ćemo na svaki poziv istinskih ljubitelja Smaka i dobre muzike.

Hvala ti, Malik na razgovoru za portal radiokameleon.ba, a naše čitatelje obavještavamo da turneja kreće 20. februara iz Srebrenika u clubu „Marshal“ sa početkom u 20 časova. Naše slušatelje koji su istinski zaljubljenici Smaka pozivamo da dođu  i da odaju počast legendarnom bendu i njihovom nedavno preminulom pjevačkom majstoru Borisu Aranđeloviću

Facebook Comments