Svijet

Najopasnija političarka u Njemačkoj: Pucala bi u migrante

Šefica desničarske Alternative za Njemačku (AfD) Frauke Petri indirektno je tražila da se puca na izbjeglice, prenosi radio Dojče vele.

AfD dobija, prema anketama sve veću podršku koja je sad čak 12 odsto, čime bi, iza demohrišćana i socijaldemokrata, postala treća snaga u zemlji, prenosi nemački radio Dojče vele.

AfD je nastala pred prošle izbore 2013. kao stranka protivnika evra i zagovornika liberalne ekonomije i tada je zamalo ostala ispod cenzusa.

Međutim prošle godine je neoliberalno rukovodstvo partije smjenjeno, nakon čega su stranku napustili dotadašnji predsjednik i brojni osnivači, prebacujući novim liderima da su pomerili stranku udesno i da raspaljuju mržnju prema strancima.

Nova šefica stranke Frauke Petri oštro kritikuje izbjegličku politiku vlade koju smatra previše liberalnom, ali je tokom vikenda sve šokirala jednom direktnom izjavom.

„Njemačka bi trebalo da zatvori granice, a policija bi u slučaju nužde i oružjem morala da spreči ilegalni prelazak granice jer tako stoji u zakonu”.

Petri nije objasnila u kojem to zakonu piše da treba pucati na izbjeglice. Njena zamjenica u partiji Beatriks fon Štorh je na Fejsbuku dobila pitanje da li podržava da se puca i na žene s decom. Odgovorila je kratko i jasno: “Da”.

Nakon toga je Fon Štorh pokušala da se opravda, ali bilo je kasno i širom Njemačke povela se debata o tome da li je AfD uopšte normalna partija ili se radi o nečemu što je u Njemačkoj već viđeno, navodi njemački radio.

Ugledni Frankfurter algemajne cajtung piše da “priča o oružanom suprotstavljanju izbjeglicama oslikava nepojmljivu mržnju u perifernim djelovima njemačkog društva ako se još uvijek može tvrditi da su to tek periferni djelovi”.

U sličnom stilu piše i konzervativni Velt: Eto hladno proračunatih skupljača glasova sa dna kace u lovu na plen. Tako kultura debate postaje divlja, tako se urla protiv Ustava. To ne sme da prođe”. Minhenski list Merkur podsjeća da je 40-godišnja Petri rasla u Drezdenu u Istočnoj Njemackoj.

Nasleđe DDR-a zlosutno lebdi nad izbejgličkom debatom: jedni su iz unutarnjemačke granice smrti izvukli pouku da se granice više uopšte ne mogu štititi; drugi bi voljeli povratak rigidnom graničnom režimu i korišćenje ubojitog oružja”.

“Demohrišćani i socijaldemokrate mogu da budu srećni što se sve razuzdaniji AfD-duet sam razotkriva”, navodi Merkur.

Vlada njemačke kancelarke Angele Merkel odbacila je kao “apsurdne” sugestije čelnice sve popularnije desne stranke AfD da bi policiji trebalo dopustiti korištenje oružja protiv ilegalnih migranata.

Komentiišući prijedlog Frauke Petri, lidera Alternative za Njemačku (AfD), portparol Merkelove Peter Altmaier rekao je: “Taj predlog je nehuman i apsurdan. AfD je time pokazao svoje pravo lice.”

Dodao je kako smatra da će podrška AfD-u zbog toga pasti.

AfD je trenutano na trećem mjestu po popularnosti sa podrškom oko 13 posto građana, iza Merkelinih konzervativaca i socijaldemokrata.

Portparol njemačkog ministarstva unutašnjih poslova takođe je u ponedjeljak rekao kako korištenje oružja protiv migranata ne dolazi u obzir.

Izvor: N.N.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button