BiH

Preminuo Veljko Droca

Patriota, antifašista, aktivista, veliki čovjek, Veljko Droca preminuo je u nedjelju u 84. godini života. Doživotni antifašista, kako čika Velja nazvaše njegovi prijatelji, ovaj svijet napustio je tiho, u snu, ostavivši iza sebe prazninu koju će teško biti popuniti.

Veljko Droca je jedan je od osnivača i sekretar Srpskog građanskog vijeća – Pokret za ravnopravnost, dugogodišnji aktivista i član Srpskog kulturno prosvjetnog društva “Prosvjeta”, član Upravnog odbora SABNOR-a BiH, potpredsjednik UO SABNOR-a Sarajevo i član Udruženja “Obrazovanje gradi BiH”.

Već od 1948. godine radio je u preduzećima sreskog i oblasnog značaja u Goraždu, a od 1951. godine pa sve do penzionisanja bio je angažiran u mjesnim i sreskim partijskim organizacijama Saveza komunista Jugoslavije, Republičkom sekretarijatu unutrašnjih poslova BiH – Službi državne bezbjednosti, Republičkoj konferenciji Socijalističkog saveza radnog naroda. Bio je i član Predsjedništva i Skupštine Republičke konferencije SSRN-a BiH.

Od početka juna 1992. godine Droca je bio pripadnik Armije RBiH – Druge operativne grupe i Štaba Armije RBiH i Uprave za moral Generalštaba Armije RBiH. U ratu je ranjen. Nakon 42 godine radnog angažmana na brojnim društveno – političkim funkcijama u Bosni i Hercegovini, Veljko Veljo Droca je je penzionisan prije 26 godina, ali je nastavio sa aktivnim angažmanom u brojnim udruženjima i društvima.

Komemoracija povodom smrti Veljka Velja Droce bit će održana  2. februara u 13.45 sati u komemorativnom centru Bare, nakon čega će biti obavljena sahrana na gradskom groblju “Bare” u Sarajevu.

Izvor: avaz

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button