Svijet

Žestok sukob policije i demonstranata u Holandiji
Sukobi između policije i demonstranata izbili su u Heeschu, gradiću na istoku Holandije, po završetku okupljanja protiv uređenja centra za prihvat migranata.

Izgred, kakvih je zadnjih sedmica bilo i u drugim gradovima i selima Holandije, dogodio se nekoliko sati pošto je zastupnik krajnje desničarske stranke Geert Wilders rekao da imigrante treba držati zatvorene u centrima kako bi se zaštitile žene od agresija kakvima su bile izložene za Silvestrovo u njemačkom gradu Koelnu.

Oko 1000 ljudi okupilo se pred gradskom vijećnicom i demonstriralo protiv uređenja prihvatnog centra za 500 izbjeglica za idućih deset godina, a deseci su zgradu gađali jajima i priotehničkim napravama.
Policija je intervenirala, prema agenciji ANP no nisu objavljeni nikakvi podaci o privedenima ili ozlijeđenima.

U Europi suočenoj s najvećom izbjegličkom krizom nakon Drugog svjetskog rata Holandija je primila rekordan broj, a 54.000 zahtjeva za azil primila je krajem novembra.

Izbjegličko pitanje podijelilo je društvo, no Stranka za slobodu (PVV) Geerta Wildersa popularnija je nego ikada prije i vodi u svim anketama, piše Index.

Izvor: NAPMožda će Vas zanimati i:

Back to top button