Svijet

Zašto su se sukobili Iran i Saudijska Arabija
Na Bliskom istoku ponovo je burno. Proteklih dana svjedoci smo kako se staro neprijateljstvo ponovno razbuktalo.

Na sukobljenim stranama našli su se Iran i Saudijska Arabija, a ovaj ‘rat’ započeli su nakon odluke Saudijske Arabije da pogubi više od 40 osoba koje je optužila za terorizam. Na spisku pogubljenih našao se i poznati šiitski vjerski vođa Nimr al-Nimr.

Nimr je bio glasan pristaša protesta koji su izbili u Istočnoj provinciji 2011. gdje živi većina manjinskog šiitskog stanovništva u Arabiji. Ta grupa već dugo se žali na diskriminaciju. Nimr je uhapšen prije dvije godine, a tokom hapšenja je i upucan, što je potaknulo dane nereda. Njegov brat kazao je da je Nimr proglašen krivim za “strano uplitanje” i “neposlušnost vladarima”.

Prije pogubljenja, Iran je upozorio Arabiju da će ih egzekucija Nimra “puno koštati”.

Ubrzo nakon vijesti o pogubljenju, u Iranu su se dogodili protesti, a rezultat je bio demolirana, pa potom zapaljena saudijska ambasada u Teheranu. “Saudijski političari neće moći izbjeći Božiju kaznu”, oglasio se i iranski ajatolah Ali Khamenei – iranski vjerski poglavar.

Diplomatski odnosi između dvije zemlje potom su prekinuti.

Komentar na situaciju zatražili smo od političkog analitičara Muhameda Jusića, teologa i poznavatelja prilika na Bliskom istoku.

„Riječ je o nastavku ionako zaoštrenih tenzija između Iraka i Saudijske Arabije, te svojevrsna preslika globalnog sukoba Rusije i Sjedinjenih Američkih Država“, kazao je Jusić za portal Radiosarajevo.ba.

On je mišljenja kako je instrumentalizacija vjere, tj. vjerskih i meshebskih (Mezheb je arapski termin koji se odnosi na islamsku školu mišljenja) identiteta ovdje vrlo opasna.

„Jasno je da Saudijska Arabija i Iran svoj sukob oko teritorije predstavljaju kao sukob Sunita i Šiita. Činjenica je da ove zemlje ne žele direktno da se sukobe, pa to rade preko ‘proksija’, tj. putem povjerenstava“, komentirao je naš sagovornik i dodao kako Iran i Saudijska Arabija svoje sukobe ‘sele’ u druge zemlje, poput Jemena i slično.

Žalosno je, naglasio je Jusić, što se muslimani, uslovno rečeno, tjeraju da biraju jedan ili drugi tabor, „a njihov sukob vodi jednoj opasnoj, blokovskoj podjeli muslimanskog svijeta“.

Izvor: radiosarajevoMožda će Vas zanimati i:

Back to top button