Tuzlanski kanton

Zašto je zatvorena Caffe Pizzerija Best u tuzlanskom Konzumu
Brojni građani Tuzle i okoline, bili su neprijatno iznenađeni kada su ih pred novogodišnje praznike dočekala zatvorena vrata njihove omiljene Caffe Pizzerie BEST, u Konzum Family Centru (nekadašnji Mercator) Tuzla.

Zbog objektivnog informisanja i da bi spriječili moguće netačne informacije i glasine, mi uposlenici i menedžment kompanije TI Wein d.o.o. koja je vlasnik picerije BEST, prinuđeni smo da se na ovaj način obratimo javnosti i iznesemo samo dio onoga čemu smo svi zajedno bili izloženi u posljednje vrijeme, od strane osoba koje su nam iznajmile postojeći objekat, a radi se o firmi Mecator nekretnine.

Možda će Vas zanimati i:

Građane su dočekala zatvorena vrata, ali i nas uposlenike ove picerije. Naime, 23.12.2015. godine, bez ikakve prezhodne najave promjenjene su brave na ovom ugostiteljskom objektu i onemogućen je rad nama kao zakupcima istog.

Za 13 godina koliko traje naš zakup pomenutog objekta, na ime zakupnine uplatili smo preko 1.350.000 KM za lokal površine 100m2. Ako uzmemo u obzir da je cijeli Mercator centar Tuzla zajedno sa zemljom koštao 32 miliona KM, dolazimo do podatka, ako računamo koliko i ostali plaćaju najam, davno već isplatio ovoj firmi. Napominjemo i to da su naše tri zakupnine u iznosu od 30.000 KM deponovane kod njih već 10 godina (jedan od uslova ugovora) bez kamata.

Iako smo svoje zakupnine plaćali na vrijeme (zašto posjedujemo cjelokupnu dokumentaciju), u zadnje vrijeme izloženi smo raznim pritiscima od strane voditelja ovoga centra kao i iz njihove centrale u Sarajevu. Na razne načine traženi su nam dodatni novci i sugerirano nam je da se moraju “ispoštovati bitni ljudi” da ne bi došlo do prekida ugovora, a ako to “ispoštujemo” smanjiće nam i zakupninu (?). Napominjemo još jednom da smo mi svoju zakupninu za koju smo imali potpisan ugovor plaćali na vrijeme i nije nam padalo na pamet da podlegnemo ovom klasičnom reketu. To je išlo tako daleko da su radnici iz obezbjeđenja ovoga centra našim uposlenicima govorili da idu do Nove godine, “jer šef nije dao novce”.

Kada su vidjeli da nismo spremni nikome da plaćamo nešto za što nemamo ugovor ili nešto što je van zakonskih okvira naše države, počele su da nam se događaju u objektu “razne stvari”. Poplave, nestanci električne energije (i to samo u ovom lokalu) bio je samo dio ovoga tihog pritiska na nas da promjenimo našu odluku i “ispoštujemo neke bitne ljude”.

Napominjemo i to da smo mi plaćali korištenje električne energije po nekim tarifama, koje su samo poznate upravi firme koja nam je iznajmila objakat. Jer je Mercator dobijao električnu energiju po jednoj cijeni, a nama je obračunavao po drugoj, višoj koju smo mi godinama bili prinuđeni da plaćamo tj. oni su nama bili Elektrodistribucija, a to kako znamo nije dozvoljeno u BiH. Naši problemi sa Upravom su i počeli kada smo sugerirali da je to kriminalna radnja koju rade, tj. da dobijaju električnu energiju po jednoj cijeni, a prodaju nam je po drugoj, kako nama tako i ostalim zakupcima u objektu.

odluka

Još jedan klasičan primjer “iznude” je i mjesečni iznos za reklamu koji se plaća paušalno uz fakturu, i iznosi oko 6.000 KM na godišnjem nivou za lokal od 100m2, a svi smo  znamo da unazad par godina svi novci od ovih reklama idu za reklamiranje marketa. Na naše pritužbe po ovom pitanju odgovoreno nam je “da ako market radi, tada radimo svi i da je tako najbolje” (?)

A možda najbolji primjer bahatosti Uprave ovoga centra je taj da su počeli i naplaćivati parking u garaži ovoga objekta, a da nisu kontaktirali nikoga od zakupaca, jer smatraju da su dva besplatna sata dovoljna da se završi kupovina u marketu, a za sve ostalo gosti centra moraju doplaćivati parking.

Mi smo naslutili da nam se nešto sprema već prije par mjeseci, kada su postavljane nove svijetleće reklame na ovom objektu i na njima jedino nema znaka naše picerije, a već izvjesno vrijeme postoji i usmena zabrana ostalim uposlenicima u centru da nas posjećuju i koriste naše usluge.

Naravno da smo cijeli slučaj predali u nadležnost Općinskog suda u Tuzli i on je 30.12.2015. godine naložio odmah vraćanje Zakupca (tj. nas) u posjed imovine, jer nije bilo elemenata za ovakav postupak, da se zamjene brave i da mi budemo grubo izbačeni iz našeg lokala. Međutim, nama ni do dana današnjeg nije dozvoljeno da uđemo u naš lokal, čime se odgovorni, u ovom slučaju ljudi iz Mercator centra i Mercator nekretnina, stavljaju iznad države BiH nepoštujući sudske odluke naše države.

Pitamo se samo da li za njih važe Zakoni BiH i da li bi se oni ovako “razbojnički” ponašali i nasilno ulazili u nečiji posjed da je ovaj centar u nekoj od država Evropske unije, ali kako u BiH sve može pa i to da odluke Suda ove države ne važe za neke Slovence.

Za sam kraj zbog blagovremene informacije napominjemo da se u frižiderima (a isključena nam je električna energija) nalazi velika količina “kvarljive robe”, tako da postoji realna mogućnost pojave zaraze u cijelom ovom Family centru.

S poštovanjem 

TI Wein doo TuzlaMožda će Vas zanimati i:

Back to top button