Biznis

Za BiH 42,7 mil EUR od EU u 2016.
BiH će ove godine iz programa Indikativnog strateškog dokumenta za BiH od EU dobiti 42,7 mil EUR, ali da je država usvojila relevantne strategije za cijelu zemlju, bilo bi obezbijeđeno i više novca, rečeno je “Nezavisnim” u Delegaciji EU u Sarajavu.
Meliha Mujezinović, službenik za odnose s javnošću Delegacije EU, pojasnila je da bi sredstva bila obezbijeđena za sprovođenje strategija nakon usvajanja.

Mujezinović kaže da je pomenutih 42 mil EUR u okviru trogodišnjeg programa koji ističe 2017, a u kojem je za BiH ukupno obezbijeđeno 165,8 mil EUR pomoći u cilju podsticanja potrebnih sektorskih reformi.

– Pomenutih 42,7 mil EUR izdvojeno je za sektore konkurentnosti i inovacija, lokalne razvojne strategije i obrazovanje, zapošljavanje i socijalne politike. Vlasti BiH su već počele s izradom programa korišćenja ovih sredstava – dodala je ona.

Mujezinović je rekla da će usvajanjem programskih dokumenata za IPA 2015 od strane Evropske komisije biti otvoren put za dodatnih 37,2 mil EUR za unapređenje unutrašnje finansijske kontrole u javnom sektoru, reformu sistema javne uprave i reformu statističkog sistema, podršku sektoru pravosuđa i saradnju na planu vladavine prava, podršku agencijama za sprovođenje zakona i olakšavanje učešća građana BiH u programima EU.

U međuvremenu, biće nastavljeni programi koji su zaključeni već ranije, kao na primjer program IPA iz perioda 2011 – 2013, a biće započeto i sprovođenje Nacionalnog programa za 2014. u ukupnom iznosu od 22,5 mil EUR za unapređenje rada Uprave za indirektno oporezivanje BiH, sprovođenje strategije protiv korupcije i lokalni ekonomski razvoj. Takođe, planirano je unapređivanje konkurentnost malih i srednjih preduzeća i povećanje kapaciteta socijalnih ustanova.

Ove godine biće nastavljene i mjere oporavka od poplava i upravljanja rizicima od poplava, a za BiH će biti obezbijeđen 41 mil EUR direktne pomoći i dodatnih 24 mil EUR zajedno s ostalim korisnicima IPA II programa.

Na pitanje “Nezavisnih” koliko su zadovoljni dosadašnjim sprovođenjem Reformske agende, istakli su da sprovođenje napreduje, ali da je sada potrebno održati zamah i intenzivirati napore.

– BiH je pokazala da može biti napretka kada se političari ujedine u vezi sa zajedničkim ciljem. Pozdravljamo činjenicu da su se vlasti na svim nivoima složile o paketu reformi koje će unaprijediti ekonomiju i stvoriti više radnih mjesta. Pozdravljamo činjenicu da je sprovođenje reformi počelo i ohrabrujemo vlasti da pojačaju napore – istakla je Mujezinović.

Dodala je i da je EU obnovila opredijeljenost perspektivi članstva BiH.

– Stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je važan prvi korak koji omogućava BiH i EU da surađuju još bliže i izgrade dublji odnos na svim poljima – vodeći do potpune integracije BiH u EU – naglasila je ona.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button