Tuzla

Visokoškolska ustanova CMS posjetila GIPS Tuzla
Kao nastavak niza pozitivnih i vrijednih projekata koje je D.D. Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla pokrenuo i implementirao u proteklom periodu, juče je u prostorijama ove kompanije upriličen doček direktoru Esadu Mušanoviću, profesoru Džemi Tufekčiću i studentima prve godine CMS – Centra za multidisciplinarne studije u Tuzli – smjer drumski saobraćaj i energetika, s ciljem upoznavanja osoblja i učenika škole sa radom ove kompanije. GiPS DD Tuzla kao društveno odgovorna firma, želi da svoja iskustva i znanje prenese na mlade kadrove, možda i svoje buduće uposlenike.

Zadovoljstvo nam je da najavimo još jednu značajnu saradnju naše kompanije sa visokoškolskom ustanovom CMS Tuzla, koja ima za cilj upoznati studente i profesore sa najnovijim trendovima u javnom prevozu. Tokom školske godine učenici i studenti su najbrojniji korisnici usluga GiPS-a, te zbog toga osjećamo odgovornost i potrebu da upravo njima predstavimo novi, modrniji način poslovanja GIPS-a. Ovu priliku smo iskoristili da ih upoznamo sa značajem CNG autobusa, uvođenja BUS card sistema plaćanja, sistema video nadzora, izgradnje punionice zemnog gasa, odžavanju voznog parka, te ostalim poslovima naše kompanije.“ – rekao nam je Samir Gabeljić, rukovodilac sektora razvoja i  projektovanja kompanije GiPS DD Tuzla.

Ovo je stručno-informativna edukacija studenata o procesima koji su posebno važni za obezbjeđenje kvalitetnog javnog gradskog prevoza, kao i realizaciju tih procesa. Inžinjeri saobraćaja GiPS-a su svoju edukaciju usmjerili prvenstveno na upoznavanje učenika i profesora sa značajem CNG – ekološko prihvatljivih autobusa, BUS card sistemom naplate, izgradnji punionice zemnog gasa, radu dispečerskog centra, te radu sektora razvoja i projektovanja, kontrole, saobraćaja i održavanja voznog parka.

–   CNG autobusi imaju znatno nižu emisiju štetnih plinova od dizelskih, a posebno čađe, što ih i čini ekološki prihvatljivijim. Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla, kao društveno odgovorna firma, prepoznala je taj značaj i odlučila se na uvoz CNG autobusa. Svjesni smo situacije u kojoj se nalaze svi građani Tuzle, kao i čitave Bosne i Hercegovine, kada je u pitanju zagađenost okoline. Tuzla je jedan od najzagađenijih gradova u Evropi, a glavni uzročnik takvog stanja je upravo i veliki broj vozila koji ispuštaju štetne plinove, čađ i ostale zagađivače. To je kompaniji GiPS, kao javnom prevozniku, bio osnovni poticaj da nabavi CNG autobus, koji vozi na prirodni zemni gas. GIPS svojim poslovanjem želi da bude u korak sa evropskim načinom odvijanja javnog saobraćaja, gdje CNG autobusi u potpunosti zamjenjuju one koji imaju pogonski motor na dizel.

 

 

 

–     Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla prvi u Bosni i Hercegovini uvodi savremeni način plaćanja karata, elektronskim BUS karticama. Prednost ovog sistema naplate je što će putnici moći da dopunjavaju svoje BUS kartice po potrebi, kao što to čine sa računima za mobitel. Cilj samog projekta je poboljšanje kvaliteta pružanja usluga svojim korisnicima, planiranje rada linija i utvrđivanje optimalnog broja vozila.

–     Jedna od investicija u toku je izgradnja punionice CNG zemnog gasa, koja će se nalaziti u autobuskoj bazi GiPS-a u Bukinju, u Tuzli.

–     Konstanto obnavljanje voznog parka GiPS-a je još jedna od investicija kojom se možemo pohvaliti. Poseban značaj dajemo udobnosti koju osjećaju naši putnici dok se prevoze autobusima. Zato je izuzetno važno pratiti svjetske trendove po pitanju karakteristika koje treba da posjeduju autobusi gradskog saobraćaja, trendove s kojima GiPS Tuzla ide u korak. Nabavka 30 novih komfornih autobusa je dokaz tome.

GiPS Tuzla ovom akcijom ima za cilj obogatiti znanje i iskusto učenika CMS visokoškolske ustanove, sadržajima koji su više nego bitni i temama koje su aktuelne u Evropi, kada je u pitanju drumski saobraćaj. – rekao je Gabeljić.

Učenici i osoblje CMS-a nisu krili oduševljenje nakon što su saznali neke veoma interesantne informacije o trenutnim i budućim projektima GiPS-a Tuzla, te su potpisivanjem Sporazuma o saradnji najavili nastavak stručno-edukativne saradnje, na obostrano zadovoljstvo obje kompanije .

Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla takođe je izrazio zahvalnost upravi i učenicima škole na ostvarenju još jednog projekta.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button