BiH

Vijeće za djecu BiH o vršnjačkom nasilju: Prestanemo se baviti posljedicama, posvetimo se uzrocima
Prestanimo se baviti posljedicama, posvetimo se uzrocima, poručeno je uoči sjednice Vijeća za djecu Bosne i Hercegovine koja se održava danas u Sarajevu, a na kojoj će akcenat biti stavljen na aktivosti s ciljem suzbijanja vršnjačkog nasilja, javlja Anadolu Agency (AA).

Članovi Vijeća razmatrat će provođenje Akcionog plana za djecu BiH 2015.-2018. te o mjerama za suzbijanje vršnjačkog nasilja u skladu sa zaključkom Vijeća ministara BiH od 11. januara ove godine.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac kazala je prije sjednice da Vijeće za djecu BiH, koje je formiralo Vijeće ministara BiH, ima zadatak da realizira zaključak VM kojim je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i Ministarstvo civilnih poslova zaduženo da pokrene aktivnosti na realizaciji obaveza koje proističu kada je u pitanju nasilje nad djecom u BiH i da promoviše mjere koje se odnose na sprečavanje svakog vida vršnjačkog nasilja u BiH.

“Ono što mi danas želimo putem Vijeća za djecu da poručimo javnosti, a prije svega svim nadležnim institucijama, jeste da je BiH kao zemlja koja je obavezna da provodi Konvenciju o pravima djeteta, prije svega, u obavezi da izradi određena dokumenta koja imaju za cilj provedbu ove Konvencije i preporuka koje je donio Komitet za prava djeteta i da su sve te obaveze i preporuke sadržane u Akcionom planu za djecu BiH 2015.-2018.”, pojasnila je Borovac.

Prema njenim riječima, Vijeće za djecu BiH će danas poslati jasnu poruku upućenu na poštivanje i provedbu ovog Akcionog planu kao i dokumenata koji postoje na nivou BiH.

“Jako je važno reći da BiH je prenormirana kada je u pitanju zaštita prava djece”, istakla je Borovac.

Na nivou države BiH postoji osam dokumenata koji govore o zaštiti prava djeteta, na nivou Federacije oko 40 dokumenata, RS-a 23 i Brčko Distrikta pet.

“Mi više nemamo potrebe da donosimo normativan akta kada je u pitanju zaštita prava djeteta već da se obavežemo da provodimo ono što je već doneseno. Jasna je poruka, dakle, provodimo ono što smo uradili. Nemojmo prenormirati državu jer to zaista ne vodi ničemu”, naglasila je Borovac.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome da li dijete treba da izvrši samoubistvo da bi država reagovala, Borovac je rekla da je razlog za ovakvo njihovo reagovanja debata koja se vodi proteklih sedmica, a koja je ponovo povukla neka pitanja koja su davno elaborirana, postavljena na papire, a ne provode se.

Borovac naglašava da smo u ranijoj praksi vidjeli da se ljudi aktiviraju samo kada dođe do određenog slučaja te da se organi koji su dužni da prate provođenja smjernica, ne uključuju se blagovremeno.

Kako kaže, oni danas apeluju da provođenje i Strategije i Akcionog plana. Borovac poručuje da Vijeće za djecu mora poduzeti konkretne korake kada je u pitanju obavještavanje institucija i saradnja sa njima.

U pitanju su, kako kaže, institucije polazeći od roditelja, kao porocdice, osnovnih i srednjih škola, policije, nadležnih zdravstvenih institucija, centara za socijalni rad…

Ministrica Borovac kaže da su mjere koje treba hitno donijeti su one koje upućuju na rad škola, ustanova za socijalni rad i preispitaju svoj dosadašnji način rad.

Sekretar Ministarstva civilnih poslova BiH Zlatko Horvat izrazio je sućut roditeljima nastradalog Mahira Rakovca.

“Meni ostaje samo da nas sve pozovem na aktivno djelovanje. Da se prestanemo baviti posljedicama, da se posvetimo uzrocima . Jasno je da smo prenormirana zemlja i jasno je da imamo i pozitivnih zakonskih propisa, ali je isto tako jasno da ih se moramo pridržavati i moramo ih sprovoditi”, poručio je Horvat.

Sve je pozvao na savjest, od škola, učitelja, nastavnika, profesora, roditelja, izvršne i zakonodavne vlasti i da svako radi svoj dio posla. Mišljenja je da bi u svemu tome trebala biti suština.

“Možda je ta krv na svima nama”, istakao je Horvat govoreći o nekoliko slučajeva vršnjačkog nasilja koja su završila kobno za neke maloljetnike.

Predsjednica Vijeća za djecu BiH Saliha Đuderija također je izrazila saučešće Mahirovim roditeljima i poslala poruku da “su i oni sa svoje strane ozbiljno shvatili poruku iako su oni samo savjetodavno i kordinirajuće tijelo VM-a”.

“BiH u proteklih 15 godina ima zaista kvalitetnih dokumenata i spada u zemlju koja je u odnosu na međunarodne standarde i harmonizaciju zakona uradila mnogo. Mi ćemo danas na jedan vrlo profesionalan način donijeti nekoliko zaključaka koji su direktno vezani za moguće ili kvalitetne mjere koje mogu provesti nadležne institucije i organizacije na nivou BiH, a kako bi se postojeći potencijal i okvir iskoristio kao osnova za ubzanije djelovanje nadležnih institucija”, istakla je Đuderija.

Podsjetila je da je bilo i, nažalost, bit će još slučajeva poput slučaja Mahira Rakovca jer je to nešto što je sastavni dio života “naše djece koja žive na prostoru BiH”.

“Nije ovo nešto što je specifično samo za BiH, nažalost sa problemom nasilja nad djecom i vršnjačkim nasiljem suočava se i šira regija kao i zemlje u Evropi”, poručila je Đuderija.

Kako je kazala ustanove se suočavaju i sa nedostatkom resursa, a kao primjer je navela i nedostatak profesionalaca u školama koji su u blizini djece.

“Škole moraju imati utvrđen standard kada je u pitanju broj socijalnih radnika i pedagoga. Skoro svi nivoi vlasti nisu izdvojili dovoljno sredstava za potrebe djece i potrebe unapređenja određenih servisa uključujući i obrazovni sektor”, poručila je Đuderija.

Zaključci Vijeća bit će saopćeni po okončanju sjednice.

Izvor: AA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button