BiH

Večernji list: Naser Orić imenovan za savjetnika ministra boraca FBiH
Imenovanje osoba sumnjive ratne prošlosti za savjetnike u Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata
je, izgleda, postalo praksa, piše Večernji list BiH.

Nakon što je bivšeg ministra Zukana Heleza savjetovao Besim Hodžić koji je u ratu, prema tvrdnjama pomenutog lista, bio komandant logora u bugojanskoj Gimnaziji, novog ministra Salku Bukvarevića od ovog mjeseca savjetovat će osoba protiv koje se vodi sudski postupak.

Naime, Naser Orić, ratni komandant Srebrenice i osoba protiv koje je u toku sudski proces na Sudu BiH za ubistva zarobljenika u Bratuncu i Srebrenici, počinjena 1992. godine, novi je savjetnik federalnog ministra za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata, Salke Bukvarevića.

Kako Večernji list sanaje, priča o imenovanju Orića za savjetnika u ovom ministarstvu traje već neko vrijeme, a sada su se očito stekli uvjeti da procedura bude privedena kraju. Zanimljivo je da se imenovanje Nasera Orića na ovu važnu dužnost događa u vrijeme početka suđenja na Sudu u BiH. Podsjetimo, Sud BiH je sredinom septembra prošle godine potvrdio optužnicu kojom se Naser Orić i Sabahudin Muhić terete za zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene na području Bratunca i Srebrenice.

Orić, bivši komandant jedinica Armije BiH u Srebrenici, i Muhić, pripadnik tih snaga, optuženi su da su 1992. u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Optuženi su 19. oktobra prošle godine pred Sudom BiH negirali krivnju. Orićevi branitelji su 9. novembra podnijeli podnesak Haaškom tribunalu, od kojeg su zatražili da naredi Sudu BiH obustavu postupka za ratne zločine u Srebrenici protiv njega jer mu se već u Haagu sudilo za te zločine, nakon čega je 2008. pravomoćno oslobođen krivnje.

Tribunal u Haagu je 11. decembra odbio zahtjev Orićeve obrane za obustavljanje postupka. U obrazloženju odluke je navedeno da je Orić u Haagu oslobođen krivnje po komandnoj odgovornosti za ubistvo jedne osobe u PP Srebrenica i šest osoba u zgradi općine, dok mu se trenutačno na teret stavlja da je osobno ubio jednu osobu u selu Zalazje, kao i da je, s još jednim pripadnikom Armije BiH, učestvao u ubistvima dvije osobe u Bratuncu.

Orić se brani sa slobode, uz ograničeno kretanje – samo na području FBiH i obvezno tjedno javljanje nadležnim policijskim službama. On je 26. juna izručen BiH iz Švicarske, gdje je uhapšen 10. tog mjeseca po potjernici Srbije. Njegovo izručenje iz ekstradicijskog pritvora tražila je Srbija, ali i BiH, nakon čega je švicarski sud odlučio u korist BiH.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button