Tuzlanski kanton

Tuzla: Na Trgu Slobode gradit će se ni manje ni više nego HOTEL

Uoči sjednice Gradskog vijeća Tuzla održan je Kolegij gradonačelnika Tuzle na kojem je razmatrano niz tačaka među kojima i Nacrt zaključaka kojim bi se privrednom društvu „Uni Bristol“ dodijelila koncesija za eksploataciju slane vode iz vlastitog bunara koji se nazali u neposrednoj blizini stambeno-poslovnog objekta Mellain u Tuzli, Informacija o izgradnji hotela na trgu Slobode, te otvaranje stotinu radnih mjesta za informatičare u „Bit centru“ Tuzla.

Gradskom vijeću Tuzle bit će predočen izvještaj zasnovan na istraživaju Rudarsko-geološkog instituta u Tuzli u vezi otvaranja investicije od milion eura, hotela „Mellain“ u Tuzli.

Možda će Vas zanimati i:

– „Vlada TK je nadležna za davanje koncesija, ali traži od Gradskog vijeća mišljenje. Mišljenje Službe za prostorno uređenje zasnovano je na nalazu Instituta koji je prati sve za zatvaranje Rudnika Tušanj, slijeganje itd. Tako da možemo, kako mi je vlasnik ovog kompleksa kazao da možemo brzo očekivati napokon otvaranje sa velikim brojem radnih mjesta,“ kazao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Grada Tuzla.

U cilju oživljavanja stare gradske jezgre, Grad Tuzla raspisao je konkurs o dodijeli zemljišta na Trgu Slobode investitoru koji bi u produžetku zgrade Privredne komore izgradio hotel. Izgradnjom bi se upotpunio prostor oko samog trga, ali i turistička ponuda grada, budući da se u neposrednoj blizini nazali i kompleks Panonskih jezera.

– „Nema dobre istorijske jezgre, bez hotela u istorijskoj jezgri. Vi to znate, jer hodate po evropi i svijetu. Ovo je dobra lokacija za hotel i biće to važna poslovna zgrada, a i u pravcu je oživljavanja istorijske jezgre,“ kazao je Imamović.

Dodijelom u zakup poslovnih prostorija Javnom preduzeću „Bit centru“ za razvoj kompanija iz polja informaciono – komunikacijskih tehnologija stvorit će se uslovi za otvaranje „Tehnološkog parka“ čime bi se otvorilo stotinu novih radnih mjesta za informatičare.

– „U ovoj godini očekujemo čak stotinu radnih mjesta onih koji se bave informaciono-tehnološkim tehnologijama i robotikom, onih koji rade za svjetsko tržište znanja. Dakle, „Bit Centar“ će koristiti u „Grafičaru“ ono što je ranije koristila „Volksbanka,“ istakao je Imamović.

Sve danas prezentirane informacije početak su implementacije, ranije najavljenih projekata u 2016. godini, koji se odnose na izgradnju i zapošljavanje mladih Tuzle. Već naredne sedmice očekuje se i redovna sjednica Gradskog Vijeća Tuzle, na kojoj će svoj stav o ponuđenim projektima dati i zakonodavna vlast grada.

Izvor:rtvslon

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button