BiH

Prošle su 23 godine od smrti Srđana Aleksića
Prije 23 godine grupa pripadnika Vojske Republike Srpske legitimisala je osobe na trebinjskoj pijaci. Među njima bio je i Bošnjak Alen Glavović. Počeli su ga tući i maltretirati.

Srđan Aleksić, i sam pripadnik Vojske RS nije mogao gledati kako njegovog sugrađanina tuku te mu je priskočio u pomoć. Kundacima pušaka četvorica su tada navalila na Srđana. Udarali su ga nemilosrdno. Od zadobijenih povreda Srđan je pao u komu i nije se više probudio. Preminuo je 27. januara 1993. godine. Imao je 27 godina.

Otac Rade u čitulji je napisao:

– Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost.

Jedan od napadača na Srđana, poginuo je tokom rata, dok su ostali osuđeni na 28 mjeseci zatvora.

Alen Glavović danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje djece. Svake godine posjeti Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca.

Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini. Ulica Velikih drveta u Sarajevu je petnaest godina nakon Srđanove smrti nazvana po njemu.

U obrazloženju je navedeno:

– Bez ljudi kao što je Srđan Aleksić i njihovih herojskih djela, čovjek bi izgubio nadu u ljudskost, a bez nje naš život ne bi imao smisla.

Prolaz u Zmaj-Jovinoj ulici u Novom Sadu je nazvan po Srđanu i tu je postavljena spomen-ploča u njegovu čast, također i u Pančevu postoji prolaz koji nosi ime Srđana Aleksića.

Godine 2007. RTS (Radio televizija Srbije) snimila je i emitovala dokumentarni film o Srđanu Aleksiću. Film nosi naziv `SRĐO`.

Trebinjsko pozorište Slovo je 28. decembra 2008. godine izvelo memorijalni performans “Epilog” koji je govorio o životu Srđana Aleksića. Srđan je za života bio član ovog pozorišta. Komad je režirao Predrag Ćurić, a uloga Srđana je pripala mladom srbijanskom glumcu Al Droubi Kristianu.

Na dan Državnosti Republike Srbije, 15.02.2012. Srđan Aleksić je posthumno odlikovan zlatnom medaljom Miloš Obilić za ispoljenu hrabrost i djelo ličnog herojstva, jer je 1993. godine kao Srbin iz Trebinja ustao u zaštitu komšije Bošnjaka od svojih sunarodnjaka.

Izvor: NAPMožda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button