Tuzla

Pogledajte kako će izgledati Gradska ulica u Tuzli

Nakon što je prošle sedmice ponovo pokrenuta priča u vezi renoviranja i sanacije Gradske ulice u Tuzli, nakon višegodišnje stagnacije prvobitne ideje, u ponedjeljak je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović održao sastanak sa stanovnicima pomenutog dijela grada kako bi im prezentovao projekat uz koji bi ulica poprimila sasvim novi izgled, najvjerovatnije već u sljedećoj godini.

“Sugrađani iz Gradske ulice kao da su znali za naše planove, poslali su mi pismo. U realizaciju projekta hoćemo da idemo odmah. U sklopu rekonstrukcije Gradske ulice mi ćemo morati ukloniti neke objekte koje nije moguće obnoviti jer su im uništeni temelji. Mislim na objekat stare Općine i objekat stare Pošte. To će biti placevi na kojima ćemo graditi objekte kada nađemo suinvestitore, a do tada ćemo obnoviti kompletan parter sa svom potrebnom infrastrukurom čitave Gradske ulice”, kazao je Imamović.

Na ulazu iz pravca Slatine, bit će jedan mali trg, malu pijacetu, svojevrsnu veoma lijepu zapadnu kapiju u historijsku jezgru grada. Dobra je vijest i da je Islamska zajednica odlučila što prije obnoviti kulturno historijski spomenik Behram-begovu džamiju, odnosno Šarenu džamiju, jedna od najljepših džamija na Balkanu.

Kako je objasnio gradonačelnik, u Prijedlogu budžeta za narednu godinu su uključena sredstva za ovaj projekat. ˝Idemo odmah u realizaciju nakon usvajanja budžeta. Raspisat ćemo tender, pa nakon toga kada dobijemo pobjednika i sklopimo ugovor, onda ću znati tačan rok završetka radova. Ne volim govoriti tačne rokove zbog vremenskih uslova, ja bih volio da to bude što prije˝, zaključio je Imamović.

Stanovnici Gradske ulice na sastanku su izrazili oduševljenje onim što su čuli i vidjeli.

˝Naši zahtjevi su svi saslušani, usaglašeni smo oko svih tih stvari o kojima smo pričali. U narednom periodu uz dobru volju i budžet koji je moguć da ostvari realizaciju naših zahtjeva, očekujemo da se krene sa projektom. Sastanak je bio odličan i vjerujem u ispunjenje svega ovoga˝, kazao je zlatar Almir Kovčić.

Hadžiribić Ibro, vlasnik ćevabdžinice u Gradskoj ulici je kazao da njeni stanovnici imaju mnogo problema. ˝Ondje je mračno, nema više naroda da prolazi, sav svijet se negdje na Skveru raziđe, a ono što prođe, kao da ljudi trče. Ako se ovo ispuni, ja sam prezadovoljan, ma kad bi se samo dio ispunio bilo bi prelijepo˝, kazao je Ibro.

Podsjetimo, već ranije su se stanovnici, zaposlenici i vlasnici poslovnih prostora u Gradskoj ulici u više navrata obraćali gradonačelniku Jasminu Imamoviću da hitno poduzmu mjere za renoviranje ulice kako bi se spriječilo njeno daljnje propadanje.

Izvor: tip.ba/kameleon

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button