Zanimljivosti i zabava

Ovi blogeri su posjetili preko 50 zemalja, a potroše dnevno samo osam dolara
Karol Čarli Levandovski i Aleksandra Aleks Šluzarčik su mladi blogeri i fotografi iz Poljske, bez mnogo novca i sa ogromnom željom da vide svijet.

Prije šest godina su za 600 dolara kupili stari kombi, oslikali ga, nabavili šatore, napravili zalihe hrane i – napustili Poljsku.

Možda će Vas zanimati i:

Tokom posljednjih šest godna posjetili su više od 50 zemalja na pet kontinenata, prešli više od 150 hiljada kilometara.

Na putovanjima nikad nisu platili smještaj – umjesto toga prespavaju u kombiju ili šatorima – na plažama, planinama… I stranci ih često pozivaju u goste, a Poljaci koji žive u inostranstvu im, kako kažu, rado izlaze u susret.

Karol i Aleksandra tokom puta nikad nisu svratili u restoran – jedu ono što sami prireme.

“U Australiji smo jeli odreske kengura, jer je to najjeftinije meso koje smo mogli da kupimo”, objašnjavaju.

Njih dvoje tokom puta dnevno troše samo osam dolara. Kako?

Glavni trošak za nji je gorivo. Kako bi smanjili troškove goriva, oni ih dijele sa drugim ljudima, koji nerijetko putuju sa njima.

Gorivo štede i kada tokom putovanja više dana provedu na jednom mjestu.

Mnogo ljudi je od njih, kako navode na portalu Bored Panda, naručivali razglednice sa putovanja.

“Od nas su dobijali razglednice sa predivnih lokacija, a mi smo zauzvrat dobijali novac za litar goriva”, objašnjavaju.

Kada im se tokom puta pokvari auto, kvar sami uklone, jer su proteklih šest godina naučili i to da rade.

“A ako nam i zatreba pomoć mehaničara, oni nam često ne naplate usluge, jer su oduševljeni našom pričom i žele da nam pomognu i budu dio avanture”.

Karol i Aleksandra ne plaćaju ni uslugu tuširanja – imaju svoj električni tuš i rezervoar za vodu kapaciteta 150 litara.

“Ponekad samo koristimo vodu iz rijeka ili jezera”.

Sa kontintenta na kontinent prelaze brodom i kažu da kada imaju velike troškove na putu, onda za takvo što nađu sponzore.

“Na primjer, prevoz automobila preko okeana iz Australije i SAD su platili sponzori u zamjenu za oglas na našem kombiju”, navode poljski putnici, dodajući da je njihov blog najpopularniji turistički blog u njihovoj zemlji.

“Radimo kao blogeri i tako zarađujemo novac. A za to nam treba samo laptop i internet. Objavili smo i dvije knjige o našim putovanjima, od čega smo takođe imali zaradu. Radimo i fotografije sa egzotičnih lokacija za kompanije ili marketinške agencije. Povremeno pružamo i usluge grafičkog dizajna, a Karol je i inženjer robotike i kompjuterskih nauka”.

Poljski blogeri su i dalje na putu. O njihovim avanturama čitajte i na zvaničnom blogu busaroundtheworld.com.Back to top button