BiH

OPĆINSKI SUD ZENICA Direktor JP “Grijanje” nezakonito otpustio trudnicu
Sudija Općinskog suda u Zenici, Adnan Baručija, donio je presudu protiv JP “Grijanje” d.o.o. Zenica radi diskriminacije bivše zaposlenice Belme Kokić u slučaju protuzakonskog prestanka radnog odnosa u periodu kada je tužiteljica boravila na trudničkom bolovanju.

Posao ili dijete

Možda će Vas zanimati i:

Podsjetimo, aktuelni direktor JP “Grijanje” Zenica, Kasim Sarajlić, odlučio je prekinuti radni odnos nakon četiri i pol godine rada na pravnim poslovima magistrici prava sa položenim pravosudnim ispitom i prosjekom ocjena iznad 9 (najviše kvalifikacije u čitavom preduzeću), a istovremeno i trudnici. Zeničani je također poznaju kao izvrsnu studenticu Pravnog fakulteta, koja je studije završila prije roka sa prosjekom ocjena od 9,75 zbog čega je dobila i Povelju dekana.

Naime, Kokićeva je po preporuci ginekologa otvorila trudničko bolovanje, a potom nakon 20 dana dobila obavijest o prestanku radnog odnosa. Imenovana je bila u radnom odnosu od 4. januara 2010. godine, te je zaključila sedam ugovora o radu na određeno vrijeme, a koji joj je kontinuirano produžavan sve do momenta kada je ostala u drugom stanju.

Zbog svega navedenog, oštećena je odlučila podići tužbu radi zaštite od diskriminacije i ostvarivanja prava iz radnog odnosa.

Sud je, nakon održane i zaključene glavne rasprave, usvojio tužbeni zahtjev tužiteljice i donio presudu kojom je utvrdio da je tužiteljici povrijeđeno pravo na jednako postupanje i pravo na rad, te utvrdio diskriminaciju na način što je istoj nezakonito prekinut radni odnos usljed trudnoće, te obavezao JP “Grijanje” da istoj uspostavi radnopravni status i osigura sva prava iz radnog odnosa, te da joj nadoknadi štetu i troškove postupka.

Naknada štete

Tokom postupka je dokazano, a što je i sud utvrdio, je kako je tuženi diskriminisao uposlenicu na način što je nezakonito prekinuo radni odnos i tužiteljicu odjavio sa fondova osiguranja dok se oštećena nalazila na trudničkom bolovanju. Isti je drugim zaposlenicama, koje nisu bile na bolovanju, produžio ugovore o radu i to Nermini Beganović, Ehlimani Fetić i Amni Miskić, te zasnovao radni odnos sa novim zaposlenikom Arminom Terzićem.

Istovremeno, sud je donio odluku da JP “Grijanje” mora uspostaviti radni odnos na određeno vrijeme na radno mjesto “pravnik za zastupanje”, te da joj osigura sva prava iz radnog odnosa počev od 21. jula 2014. godine do 15. oktobra 2015. godine.

Presudom se tuženi obavezuje da Kokićevoj na ime naknade nematerijalne štete isplati odštetu sa zakonskim zateznim kamatama počev od 9. oktobra 2014. godine.

Također, tuženi se obavezuje da isplati i troškove postupka, a protiv ove presude moguće je podnijeti žalbu Kantonalnom sudu u Zenici.

Iz JP “Grijanje” ne žele da govore dok ne vide presudu

Od Zijada Porče, izvršnog direktora za pravne poslove u ovom preduzeću, nismo naišli na konkretan komentar, koji se pravdao da još uvijek nisu vidjeli presudu zbog čega ne mogu davati bilo kakve komentare o istoj.

– Upoznati smo preko advokata da je donesena presuda, ali je još uvijek nismo vidjeli zbog čega ne mogu ništa detaljnije govoriti o tome – rekao nam je Porča.

Isti komentar imao je i Kasim Sarajlić, direktor preduzeća, koji je kazao kako nije upoznat sa detaljima presude.

Izvor: avzaMožda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button