Kolumne

Odluke kao toalet papir
Jedna važna Odluka Ustavnog suda BiH, od prije nekoliko dana, prošla je manje-više nezapaženo u bh.javnosti. Riječ je o sudskoj odluci prema kojoj je Uredba, koju je donijela Vlada Federacije BiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem o „vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti ove vlade“ – neustavna. Može i nezakonita. Apelaciju je podnio, u junu prošle godine, tada još aktuelni potpredsjednik Federacije BiH Milan Daunović iz Demokratske fronte, koji je u međuvremenu, smijenjen političkim igrama.

Sud je tako jasno predočio da Vlada i njen predsjednik Fadil Novalić rade nezakonito.

Nažalost ova presuda stigla je prekasno i ništa posebno ne mijenja u bh.stvarnosti, jer su imenovanja u javnim preduzećima davno završena. Na njihovo čelo, poredani poput (š)pijuna, došli su novi-stari stranački ljudi, koji će navodno u ime građana ove Bosne i Hercegovine raditi na „poštenoj“ privatizaciji preostalih javnih preduzeća – (čitaj) „zlatnih koka“ ove države.

Riječju, odmah poslije opštih izbora 2014.godine počeo je rovovski rat o tome ko će u naredne četiri godine kontrolisati Vladu, njome vladati kao i cijelom Federacijom BiH. Dokazane i provjerene partnere po nacionalnoj matrici rezultat DF-a izbacio je iz ravnoteže. Glumeći legaliste nisu to pominjali, ali ne lezi vraže… Inscenirali su rekonstrukciju Vlade, s ciljem čistke „nečastivih“ ministara iz reda Demokratske fronte Željka Komšića, jer su procijenili da su oni jedini koji su mogli da blokiraju preostale privatizacije giganata i dokazanih „tvornica para“ – Telekoma i Elektroprivrede. I ne samo to. Deefovci bi im zasmetali kod federalizacije Federacije, kod njihove težnje za stvaranjem više administracije, kod kontrole tokova novca… Htjeli su neogranićenu moć… Pošto su unaprijed znali da to neće ići prema izbornom rezultatu morala se napraviti tzv.rekonstrukcija.

De-efovci su zato morali da odu!!

Odluka Ustavnog suda BiH, gospodinu Daunoviću je, naravno, moralna satisfakcija da su i on i njegova Demokratska fronta na čelu sa Komšićem otpočetka bili u pravu. Koalicioni partneri SDA i HDZ-a nisu tako to zamišljali. Deefovci su im smetali kao i njihov izborni rezultat.

Reklo bi se ništa neobično, već viđeno u ovoj i ovakvoj BiH. Ali građanima je još u sjećanju jedna druga odluka Ustavnog suda BiH o praznicima u Republici Srpskoj. I ona je proglašena – neustavnom. Požurili su političari iz Federacije da to osude na sav glas i pohvale pravosudne organe, dok su se u svom slučaju ućutali.

Još nije poznato šta će uraditi u sopstvenom dvorištu?!

Možda Novalić i bratija iz bratskih stranaka misle da će ignorisanjem odluke Vrhovnog suda BiH doprinijeti zataškavanju cijelog slučaja i devalviranju sudske vlasti u državi?!! Ako je tako onda se grdno varaju. Na njihovu nesreću, ipak ima u ovoj Bosni i Hercegovini još pametnih, ali i poštenih ljudi koji stvari znaju postaviti na pravo mjesto.

 

/Piše:Biljana S.Tomić/

 Back to top button