Svijet

Nakon četiri godine protjerali ga iz Danske

Danska je protjerala stranog studenta nazad u Kamerun jer je premašio broj sati dopuštenih u okviru skraćenog radnog vremena, objavilo je u subotu sveučilište u Aarhusu.

Marius Youbi (30), student inženjerstva, morao se vratiti u Kamerun 7. januara jer je dobio nalog da napusti Dansku najkasnije 8. januara.

Možda će Vas zanimati i:

Danska, koja ima jednu od najstrožih politika u području imigracije, pooštrila je propise u tom području zadnjih mjeseci kako bi odvratila strance da ondje traže posao. Marius Youbi radio je skraćeno radno vrijeme kao spremač kako bi finansirao svoj studij, a prigovorilo mu se da je povremeno radio više od 15 sati sedmično na koje je imao pravo. Sveučilište je zatražilo od imigracijskih službi da preispitaju svoju odluku, ali uzalud, rekao je glasnogovornik Anders Correll.

Rektor Biran Bech Nielsen uputio je u decembru pismo administraciji navodeći da je “Youbi jedan od najboljih studenata”.

Glasnogovornik danske agencije za imigraciju Jesper Wodschow Larsen istaknuo je da je odluka donesena “u skladu s važećim propisima”.

U intervjuu za danski radio neposredno pred odlazak u Kamerun Marius Youbi je izjavio da je “tužan i žalostan” te da je njegov četverogodišnji rad “otišao u vjetar”. “Napravio sam nešto u Danskoj. Imao sam puno prijatelja…”, požalio se nesretni student.

Izvor: avazMožda će Vas zanimati i:

Back to top button