Tehnologija

Najstariji torrent na svijetu još se skida!
Kablovski TV kanali na zahtjev i streaming servisi za gledanje filmova i serija sve su popularniji, no za skidanje sadržaja s interneta i dalje se masovno koriste torrenti.

No, pravo je čudo da se jedan film bez prekida dijeli na internetu već duže od 12 godina!

Jedan je fan 2003. godine napravio i na torrente postavio ASCII verziju kultnog filma Matrix iz 1999. godine. S obzirom na popularnost filma nije čudno da su mnogi korisnici htjeli skinuti taj file, iako se ne radi o kopiji filma, nego o fanovskoj svojevrsnoj parodiji.

Da bi torrent file ostao aktivan potrebno je da barem jedan korisnik i dalje aktivno dijeli taj sadržaj. Da se to odvija i dalje nakon sada već 4.420 dana pravi je kuriozitet internetskog svijeta u kojem živimo. Originalna stranica na koju je taj torrent bio postavljen čak više i ne funkcionira, ali fanovi ga i dalje dijele. Site TorrentFreak proglasio je taj Matrixov ASCII torrent, najstariji torrent file koji se još aktivno dijeli na internetu, prenosi 24sata.

Procjenjuje se da ga je skinulo više desetina hiljada korisnika. Torrent sadrži i prateću sliku originalnog DVD izdanja te poruku kako se ipak ne radi o originalnom filmu.

– Ovo je parodija i mislim da nema nikakve šanse u takmičenju s originalom na tržištu. Ovo nije namijenjeno prodaji – zapisano je u pratećem disclaimeru.

Neki korisnici još greškom znaju skinuti taj file tražeći kopiju popularnog Matrixa, no neki ga skidaju baš zato da odaju počast najdugovječnijoj torrent datoteci u povijesti.
Izvor: 24sataBack to top button