Zanimljivosti i zabava

Najpoznatije teorije zavjere oko Islamske države
akozvana Islamska država (IS) dospjela je u medijske naslovnice svojim barbarstvima i pokušajem uspostavljanja islamskog “kalifata” u Iraku, Levantu i šire.

Ali, dok se čini da se džihadistička milicija pojavila niotkuda, porijeklo grupe nije tako misteriozno kao što neki zamišljaju. Ustvari, ima dosta nedosljednosti oko činjenica koje su o IS-u iznijeli američki državni službenici.

U nastavku pročitajte top pet teorija zavjera oko Islamske države.

1. Sjedinjene Države finansirale su stvaranje IS-a

https://www.youtube.com/watch?v=NEuJ5v3AbJg

 

Navedeni YouTube video traje 41 minutu i vrlo je zanimljiv za pogledati ukoliko imate vremena.

Ali, ako ne, ovdje su neke zanimljive činjenice izvučene iz razgovora na arapskom sa šeikom Nabilom Na'eemom. Na'eem je bivši lider Al-Kaide i osnivač Demokratske stranke džihada u Kairu.

U intervjuu on tvrdi da IS finansira SAD s 20-30 miliona dolara, da su pripadnici IS-a obučeni u Jordanu, a naoružava ih SAD.

Zašto bi američka vlada uradila takvo nešto?

Za IS se zna da je osnovan 2010. godine, ali se grupa nije počela pojavljivati u medijima do oko 2013. godine, kada je građanski rat u Siriji privukao veću međunarodnu pažnju.

Zanimljivo je spomenuti i da je on za 2016. godinu predvidio pokušaje destabilizacije Saudijske Arabije i izazivanje rata između Saudijske Arabije i Irana.

Sadašnji lider IS-a, misteriozni Abu Bakr al-Bagdadi, preuzeo je IS 16. maja, 2010. godine, a priča se da je za svoj san o kalifatu dobio donaciju od 2’-30 miliona dolara.

Na'eem kaže da je SAD u pokušaju za svrgavanja sirijskog diktatora Bashara al-Assada počeo finansirati antivladine terorističke grupe u Siriji još davne 2010. godine u nadi da će se problem riješiti sam od sebe.

2. SAD/ Velika Britanija /Izrael iza stvaranja IS-a: “Operacija osinje gnijezdo”

Benjamin Netanyahu


“Operacija osinje gnijezdo” je navodni termin za destabiliziranje Bliskog Istoka preko međunarodnih ekstremista, a uz pomoć CIA-e, MI6-a i Mossada.

Navodno je informacije o ovoj operaciji otkrio Edward Snowden.

Snowden je rekao da su obavještajne službe tri zemlje stvorile terorističku organizaciju koja je u stanju privući sve ekstremiste svijeta na jedno mjesto, koristeći strategiju koja se zove “osinje gnijezdo”.

Snowden je još otkrio da je Abu Bakr al-Baghdadi prošao kroz intenzivnu vojnu obuku u trajanju od godine dana u okviru Mossada. Kao što je navedeno u prvoj teoriji zavjere, al-Baghdadi je sadašnji vođa IS-a.

Privlačenjem međunarodnih terorista na Bliski Istok, jevrejska država će imati dokaze za svoje pravo da se brani i uništi islamiste jednom i za sva vremena, što je korisno i za Zapad.

Dalje teorije tvrde da je Saudijska Arabija učestvovala u stvaranju IS-a, s obzirom na to da je to režim koji podržava Zapad.

3. IS-ovi videosnimci su lažni

Postoje mnogi kritičari IS-ovih videa obezglavljivanja. Oni tvrde da ne izgledaju stvarno i da su stvoreni za posebne namjere.

Naročito mnogo pažnje privukao je videosnimak obezglavljivanja Davida Cawthornea Hainesa.

Ovakve teorije možda bi se lako opovrgle, ali Infowars je otkrio jedan zanimljiv detalj:

U tekstu objavljenom u Washington Postu 2010. godine autor Jeff Stein, bivši pripadnik vojne obavještajne službe, detaljno je opisao kako je CIA napravila lažni videosnimak Bin Ladena uoči rata s Irakom 2003. godine.

On, između ostalog, navodi da je CIA napravila video koji navodno pokazuju Osamu bin Ladena i njegove saradnike kako “sjede oko logorske vatre i piju iz flaša te se hvališu dječacima koje su osvojili”. Za glumce su uzeli zaposlene u CIA-i koji su imali tamniju put.

4. David Haines i Alan Henning nisu radili za humanitarne agencije

David Cawhtorne Haines možda ipak nije bio radnik humanitarne agencije, neki izvori navode.

Prema njegovom LinkedIn profilu, Haines je radio za firmu koja se zove Astraea.

Prema web-stranici Astraeae, oni su: “Cilj ASTRAEA programa je omogućiti rutinsku upotrebu UAS (sisteme bespilotnih letjelica) u svim klasama zračnog prostora bez potrebe za restriktivnim ili specijaliziranim uvjetima rada. To će se postići kroz koordinirani razvoj i demonstraciju ključne tehnologije i operativne procedure potrebne za otvaranje zračnog prostora za UAS.”

Ukratko, Astraea radi s dronovima.

Osim toga, Alan Henning, sljedeća osoba koju je obezglavio IS, možda nije bio u Siriji zbog humanitarnih razloga.

Kako piše Daily Mail, “dobrotvorna organizacija koja je organizirala konvoj pomoći iz kojeg je IS oteo Alana Henninga presreten je zbog sumnje u navodne veze s militantima”.

I dalje se diskutira da li su imali drugu ulogu osim humanitarne.

5. Kako IS može regrutirati na Zapadu bez znanja NSA?

Jedno od glavnih pitanje mnogih ljubitelja teorija zavjere oko IS-a je kako svi ti američki građani mogu “proći kroz pukotine” s obzirom na to koliko nadzora NSA provodi u današnje doba?

Neki tvrde da NSA uoči džihadiste, ali da zaustavljanje terorizma nije njihov pravi zadatak.

Cinična teorija kaže da NSA ne želi da zaustavi emigraciju ovih potencijalnih terorist jer SAD zbog ekonomije treba da se rat nastavi.

Koliko u ovim teorijama ima istine, ako je uopće ima, sami prosudite.Back to top button