BiH

Mevlid Jašarević: Kajem se što nisam nikog ubio
Najveća greška mi je bila što sam prebrzo ispucao sve metke iz mog kalašnjikova. Sve vrijeme dok sam pucao ispred ambasade SAD u Sarajevu nadao sam se da će specijalci izaći iz zgrade i priželjkivao sam ih za mete. Nisam zadovoljan svojim učinkom tog dana i samo jednim ranjenim policajcem. Ovo je u emisiji “Napadanja”, autora Admira Crvčanina, emitovanoj na bh. Sinema TV, u svojoj “ekskluzivnoj ispovijesti”, rekao Mevlid Jašarević, vehabija iz Novog Pazara, koji je sat i po, bez trunke kajanja i sa osmijehom na licu, govorio o pripremama za napad, pucnjavi u Sarajevu, suđenju, 15-godišnjoj robiji koju je dobio i zatvorskim danima u Kazneno-popravnom zavodu Zenica.

Jašarevićevu “ispovijest” prenijelo je i više portala u Sandžaku.

Možda će Vas zanimati i:

“Na napad sam se pripremao u Donjoj Maoči, gdje sam živio sa suprugom i djetetom. Niko od braće me nije nagovarao, niti mi je pomagao, ideja je bila moja. Kuća mi je bila puna oružja; svaki musliman treba da je dobro naoružan”, ispričao je u svojoj ispovijesti Jašarević, naglasivši da je sa braćom u Donjoj Maoči pokušavao da vježba bojevo gađanje i da su im smetnju pravili helikopteri koji su često nadlijetali ovu vehabijsko-selefijsku koloniju u BiH.

Zanimljivo je da se Jašarević na suđenju u Sarajevu pojavio obrijan, da se tada odrekao vehabija i braće u Maoči, tvrdeći da mu je bilo bolje da misli o svom djetetu nego o Avganistanu. Na suđenju se izvinio porodici ranjenog policajca Mirsada Velića, građanima Sarajeva i osoblju američke ambasade.

Međutim, čim je upućen na izdržavanje kazne vratio se svojoj vehabijskoj ideologiji i prepoznatljivom vehabijskom imidžu.

Mevlid Jašarević je rođen u Novom Pazaru, gdje je i odrastao. Vehabijski putevi odveli su ga u Beč, a potom i u Donju Maoču. Iz Bosne je često dolazio u rodni grad gdje je bio gost Abida Podbićanina i braće u mesdžidu “Furkan”, koji je poznat kao regrutni centar boraca ISIL-a.

Jašarević je 28. oktobra 2011. godine iz automatske puške pucao na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu.

Tokom 50 minuta ispalio je 105 metaka iz automatske puške, dok je dio grada oko Ambasade bio u blokadi.

Tom prilikom Jašarević je teško ranio pripadnika policije Mirsada Velića. Jašarevića je u jednom trenutku pogodio i onesposobio snajperista Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Izvor: avazMožda će Vas zanimati i:

Back to top button