Zanimljivosti i zabava

Koristite kondome? Uz ovih 10 grešaka vam ništa ne vrijede…

Kondomi su osnovna stvar koja ljude u seksu štiti od neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti, pa ne čudi kako su najčešći oblik kontracepcije. Unatoč logici i medicinskim dokazima, brojni se parovi još uvijek zanesu i rade ključne pogreške koje značajno smanjuju njihovu djelotvornost, tvrdi dr. Paul Turek, koji je Daily Mailu otkrio upravo takvih 10 najčešćih pogrešaka.

1. Stavljanje prezervativa naopako

Iako je poprilično teško navući kondom naopako jer je puno teže odvrtati ga u jednom smjeru nego u drugom, to ipak čine brojni muškarci. Ako takav kondom sadrži spermicidno sredstvo, tada i dalje pruža zaštitu, no kod onih bez njega – rizik pucanja i prolaska sperme kroz njega drastično raste.

2. Stavljanje dva kondoma odjednom

Parovi koji žele biti ekstra oprezni mogu misliti kako su dva kondoma bolja od jednog, no to doista nema smisla. Naime, oni će previše zategnuti penis pa se gubi osjet u njemu, što će dovesti do odgođene ejakulacije a uslijed duljeg seksa i trenja lakše će se oba poderati.

3. Stavljanje prezervativa prekasno

Brojni će muškarci pričekati te kondom staviti tek nakon predigre, no činjenica je kako sjemena tekućina koja se pojavljuje na glaviću penisa tijekom seksualnog uzbuđenja može uzrokovati trudnoću dođe li u kontakt s vaginom tijekom plodnih dana.

4. Stavljanje prezervativa prerano

S druge strane, muškarci ne bi smjeli pokušavati staviti kondom na penis dok on nije u punoj erekciji, jer neće na njega dobro “sjesti” što povećava rizik od pomicanja i isklizavanja tijekom seksa.

5. Ostavljanje kondoma na sebi predugo

Nakon seksa, brojni parovi vole uzeti trenutak i ne micati se. No, prije toga bi svakako trebalo skinuti kondom, jer se ejakulat lako stvrdne, što može iritirati kožu, a i manji dio sperme može ući u penis – što povećava rizik od trudnoće tijekom sljedeće predigre i doticaja s predejakulatom.

6. Odmatanje kondoma do kraja u ruci

Neki muškarci posve odmotaju kondom prije nego što ga idu staviti na penis, što znatno otežava proces, kaže dr. Turek. To povećava rizik pucanja, a ispravan je način odmatanje na penisu, na sličan način kao što žene oblače hulahopke.

7. Korištenje prezervativa s isteklim rokom trajanja

Kao što ne pijemo takvo mlijeko ili jedemo sir, ne bi trebali koristiti kondome čiji je rok istekao. To znači da je velika vjerojatnost kako se gumica ili lateks isušio, pa mogu nastati pukotine i rupe.

8. Odabir pogrešne veličine

Mali, srednji, veliki – muškarci često imaju problema s procjenom svoje veličine, odnosno najčešće se precjenjuju, kaže dr Turek. Pogrešna veličina znatno smanjuje zaštitu.

9. Ponovno korištenje

Ovo je najgluplja stvar koju možete napraviti, jer osim što je nehigijenski – znatno povećava rizik od trudnoće od preostale sperme, kao i rizik od pucanja.

10. Ne obraćanje pažnje na pukotine

Pukotine na kondomu tijekom seksa ne bi trebale biti česte. Nakon seksa, rukom treba provjeriti curi li iz kondoma nešto te se u skladu s time dodatno zaštititi.

Izvor: 24sata.hrBack to top button